U Bečeju odata počast žrtvama Velike racije

97
Izvor: RTV

Kraj spomen-obeležja Žrtvama fašističke racije na Tisi održana je komemoracija nevino stradalima u Šajkaško-novosadskoj raciji u Drugom svetskom ratu.

Venac su položili predsednik opštine Bečej Dragan Tošić i predsednik Skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević. Takođe, počast stradalima u Velikoj raciji odala je i rodbina žrtava racije, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, Opštinskog udruženja penzionera, Opštinske organizacije ratnih veterana, predstavnici SUBNOR-a i političkih partija.

Pre 78 godina, više od 4.000 tela iz južne Bačke odnele su rečne struje Tise i Dunava, a između 26. i 28. januara 1942. godine 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece iz Bečeja brutalno je bačeno pod led.

Veoma je važno da se svakog 27. januara okupljamo i da odamo počast žrtvama koje su nevino stradale pre 78 godina, ovde na Tisi. Važno je da generacije koje dolaze znaju da je ovde počinjen stravičan zločin kakav se ne pamti i nadam se da se nikada neće ponoviti. Posle skoro osam decenija Bečej je postao multikulturalan grad u kojem u slozi žive Srbi, Mađari i pripadnici ostalih nacionalnih manjina”, poručio je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Parastos stradalima služio je arhijereski namesnik bečejski Dejan Stanojev uz sasluženje sveštenika Slobodana Lazića i đakona Leontija. Molitvu žrtvama izgovorio je dekan rimokatoličke crkve Laslo Fuderer.

Simboličnim puštanjem venca u Tisu završena je ovogodišnja komemoracija žrtvama Racije u Bečeju.