Za podršku informativnim sadržajima na srpskom jeziku u Crnoj Gori Pokrajinska vlada izdvojila dodatnih pet miliona dinara

102

Za podršku informativnim sadržajima koji se emituju na srpskom jeziku u Crnoj Gori Pokrajinska vlada izdvojila je dodatnih pet miliona dinara, dok je za realizaciju projekata razvijanja i očuvanja identiteta srpskog jezika i kulture u Crnoj Gori, od 2016. godine do danas, izdvojila ukupno 17,5 miliona dinara.

„Ovo je prva pokrajinska administracija koja je kontinuirano izdvajala sredstva za podršku Srbima u Crnoj Gori. Podržavamo rad tamošnjih srpskih društava, nevladinih organizacija i drugih institucija koje neguju kulturu, tradiciju, jezik i pismo. Mi, zapravo, podržavamo projekte i programe koji neguju identitet srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je očigledno ugrožen, što pokazuju i poslednji događaji“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Za podršku Srpskoj kući, krovnoj instituciji svih srpskih kulturno-prosvetnih organizacija u Crnoj Gori, izdvojeno je milion dinara.

Za kupovinu srpskih narodnih nošnji i muzičkih instrumenata za NVO „Zavjet“ iz Podgorice izdvojeno je 5,5 miliona dinara kao i 150.000 dinara za podršku tribinama NVO „Matica srpska“, a za realizaciju projekata u oblasti informisanja ukupno 11 miliona dinara.

„Pokrajinska vlada će ove godine udvostručiti podršku svim srpskim institucijama i društvima u Crnoj Gori, koje doprinose razvoju i očuvanju srpskog identiteta“, naglasio je predsednik Mirović.