Dvojezično o prvom srpskom prosvetitelju

112
Foto: Dnevnik.rs

Školska slava Savindan u mestima severnog Potisja proslavljena je u svim školama i pravoslavnim hramovima, u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhijereja, svetosavskim akademijama i prazničnim liturgijama.

U Senti i još nekim mestima održani su i svetosavski balovi, a u Molu je Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava proslavila hramovnu slavu. Srpski kulturni centar „Stevan Sremac“ i Kamerna scena „Miroslav Antić“ priredili su Svetosavsku akademiju u Senti. Himnu Svetom Savi izveli su najmlađi članovi folklornog ansambla SKC „Stevan Sremac“, a osvećenje i rezanje slavskog kolača obavio je paroh Dalibor Zarić.

Besedu o Svetom Savi kazivao je istoričar profesor dr Boris Stojkovski, recital su izveli članovi dečije dramske grupe KS „Miroslav Antić“, nastupio je hor SKC „Stevan Sremac“, a celovečernji koncert priredili su Srpski hor „Biseri“ i tamburaški orkestar „Lale sa Moriša“ iz Rumunija.

U osnovnim i srednjim školama u potiskim mestima, gde se nastava odvija na srpskom i mađarskom, o srpskom prosvetitelju se govorilo na oba jezika, pa je tako bilo i u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kanjiži, gde je rezanje slavskog kolača obavio protojerej Jovica Mojsilović, uz učešće đaka, a u prisustvu prosvetnih radnika, roditelja i čelnika kanjiške opštine.

U Domu umetnosti u Kanjiži Svetosavsku akadmeiju su priredili Srpska pravoslavna crkvena opština i lokalna samouprava opštine Kanjiža, a posle slavskog obreda nastupali su sestre Vaskrsija i Dunja Kovačević, horovi učenika iz Kanjiže i Novog Kneževca, hor „Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina, dramski umetnik Mikica Petronijević iz Beograda i članovi kulturno umetničkih društava „Sveti Sava“ iz Kanjiže i „Novak Radonić“ iz Mola.

Izvor: Dnevnik.rs