Sveti Sava obeležen i u Opštini Kula

146

Školska slava Sveti Sava obeležena je na prigodan način u svim školama u kulskoj opštini.
U OŠ „Petefi brigada“ Kula je upriličeno osveštenje slavskog kolača, predajom kumstva. Novi kumovi škole su porodica Smiljanić, koja je kumstvo preuzela od porodice Miljanić (predsednik Opštine Damjan Miljanić). Nakon ove svečanosti održan je kulturni program u izvođenju učenika škole.

U Kulturnom centru Kula niži razredi OŠ „Isa Bajić“ Kula prikazali su program „U susret praznicima – Sveti Sava školska slava“, dok su viši razredi, u saradnji sa nastavnicima organizovali radionice pomoću kojih su se učenici bliže upoznati sa likom i delom prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ Crvenka su u Domu kulture održali priredbe za mlađi i stariji uzrast. U OŠ „20. oktobar“ Sivac svečanost je počela osveštanjem slavskog kolača, nakon koje je usledila priredba u izvođenju učenika škole. I u OŠ „Veljko Vlahović“ Kruščić održan je svečani program posvećen Svetom Savi.

U jutarnjim časovima OŠ „Nikola Tesla“ Lipar organizovala je druženje za sve radnike i penzionere koji su radili u školi , a u popodnevnim satima je održana Svetosavska akademija u Domu kulture kada je obavljeno osveštenje slavskog kolača i predaja kumstva.
U okviru obeležavanja Savindana koji je važan za sve škole, jer se čuva uspomena na prvog srpskog Arhiepiskopa i velikog prosvetitelja koji je pokazao šta znače praštanje, ljubav, dostojanstvo, čast i znanje, opština Kula je podelila više od 1000 knjiga školama u opštini Kula i slatkiše u svim pravoslavnim crkvama Opštine.

Sa željom da nastave put Svetog Save, da budu zdravi i dobri ljudi, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, čestitao je deci školsku slavu.

 

Autor: Saša Paljenkaš