Nizak rizik od korona virusa u Srbiji

99

Rizik da se novi korona virus pojavi u Srbiji postoji, ali se za sada procenjuje kao nizak, imajući u vidu mere koje se preduzimaju u žarištu infekcije, drugim zemljama i u Srbiji, rečeno je za Danas u Institutu za javno zdravlje Batut.

Kako objašnjavaju, u Srbiji postoji niz procedura koje treba da spreče širenje korona virusa.

Tako osobe koje su došle sa područja Vuhana u Srbiju u prethodnih 14 dana, koliko iznosi maksimalni inkubacioni period za ovu bolest, prolaze zdravstvene preglede da bi se utvrdilo da li ima simptoma respiratorne infekcije.

Ukoliko osoba nema nikakvih simptoma, ona dobija Rešenje o zdravstvenom nadzoru koje traje dve nedelje.

Ovo rešenje sadrži sve informacije o postupcima koji slede i imaju obavezujući karakter. Obaveza je da se osoba u naredna 24 sata javi nadležnom epidemiologu u institute ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji na kojoj se nalazi, nakon čega se u svakodnevnom kontaktu sa nadležnim službama sprovodi nadzor nad zdravstvenim stanjem osobe, ističu u Batutu.

Dodaju da ako se kod nekoga jave simptomi respiratorne bolesti, ta osoba biva prebačena do najbližeg infektivnog odeljenja.

Ako se desi da osoba koja dolazi sa područja Vuhana, u momentu ulaska u zemlju, već ima ispoljene simptome bolesti, ona se smešta u sobu za izolaciju na graničnom prelazu odakle nadležne epidemiološke službe organizuju prevoz do najbližeg infektivnog odeljenja, gde se nastavlja lečenje, odnosno utvrđuje da li je osoba zaražena korona virusom.

Ukoliko se kod pacijenta dobije pozitivan nalaz (na korona virus), pacijent se smešta u posebne izolacione jedinice Infektivnog odeljenja gde se nadalje sprovode lečenje i preventivne mere u cilju sprečavanja širenja infekcije u bolničkim uslovima, zaključuju u Batutu.

U Srbiju se vratio prvi Srbin iz Vuhana, oseća se dobro

Jedan državljanin Srbije koji je boravio u Vuhanu stigao je noćas u Beograd, prošao je medicinsku kontrolu, oseća se dobro i nema simptome koronavirusa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ta osoba je jedan od pet srpskih državljana koji borave u Vuhanu, kaže Dačić i dodaje da jedan od preostalih ne želi da napusti Kinu, dok troje čeka evakuaciju iz grada, koja će se možda obaviti uz pomoć Francuske.

Dačić kaže da je srpski državljanin koji se vratio iz Vuhana pre nego što je grad stavljen u “karantin” otišao u druge krajeve provincije, potom i u Šangaj, te da je odatle preko Moskve stigao u Beograd.

“Mi smo mu platili kartu, uz pomoć MSP se vratio sinoć iz Moskve. Za sada je sve u redu, prošao je kontrolu, nema temperaturu nema simptome, videćemo kako će se dalje odvijati situacija”, rekao je Dačić.

Ministar je rekao da se nije lako evakuisati iz Vuhana i da preostali državljani sada ne mogu sami da odu do Šangaja ili nekog drugog grada, ali i naglasio da moraju da postoje dobre mere zdravstvene zaštite i u onim zemljama u koje se vraćaju ljudi iz Vuhana.

Dačić kaže i da ne treba širiti paniku i nerealna očekivanja da će se obaviti evakuacija svih građana koji žive u Kini, budući da u ostalim gradovima nije proglašena zatvorena zona i funkcioniše saobraćaj.

“Ako neko ima problem i da plati kartu, možemo da pomognemo, ali je nemoguće izvršiti evakuaciju iz otvorenog grada, evakuacija se vrši iz područja koja su zahvaćena bolestima, ratom…”, rekao je Dačić.