Predsednik Vučić: Teške poruke iz Podgorice…

86

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da iz Podgorice stižu „teške poruke“, poput ocene predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića da su protesti “ludački”, te, na primer, da će u Crnoj Gori biti neka „pravoslavna crkva“.

„To su za nas teške poruke“, rekao je Vučić novinarima na pitanje o izjavi Ðukanovića, te istakao da to pitanje u Crnoj Gori ne može da se gleda samo kao versko, jer je naša crkva, ističe, i deo našeg nacionalnog identiteta.

On, kaže, nema nameru da se meša u crkveno, pogotovo ne u duhovno pitanje, jer, inače, nije veliki vernik, iako je pripadnik srpske crkve, u kojoj je kršten, i ne ide svakodnevno na liturgije.

Ali, kaže predsednik, srpska crkva ima veliki značaj po srpski narod:

„Srpska crkva je, sem duhovnog života, bila čuvar našeg nacionalnog bića. Vidite iz različitih izvora, tako i mnogih iz državnih struktura da kažu da to nije srpska, već će je nazvati “nekom pravoslavnom crkvom““, primetio je Vučić.

Sutra će, ističe, tako uraditi na Kosovu, te u Hrvatskoj, kao pred Drugi svetski rat, kada su imali glupu ideju da to bude hrvatska pavoslavna crkva, pa su to promenili, objasnio je on.

Vučić je ukazao da srpski narod u Kistanju, Dobropoljcima, na primer, opstaje samo zbog postojanja manastira Krka.