Izložba “Daka Popović – prvi ban Dunavske banovine”

106
Foto: Muzej grada Novog Sada

Muzej grada Novog Sada i Izdavačka kuća Prometej prirediće izložbu Daka Popović – prvi ban Dunavske banovine, autorke dr Gordane Petković, muzejske savetnice i predstavljanje knjige Sećanja, koju je priredio dr Predrag M. Vajagić, povodom Dana Grada Novog Sada danas u 19 časova u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Daka Popović (1886–1967), inženjer, ministar, senator, prvi ban Dunavske banovine, publicista i istoriograf, potekao je iz novosadske porodice sa Podbare. Njegov rođeni brat bio je prota Alimpije Popović, prvi gradonačelnik Novog Sada posle Drugog svetskog rata.

Daka Popović se školovao u Novom Sadu, Segedinu i Budimpešti. Njegova graditeljska karijera trajala je desetak godina, ali je bila plodna. U tom periodu je projektovao mnoge privatne i nekoliko javnih objekata, među kojima su najpoznatiji Apoteka na Trifkovićevom trgu, palata Vatikan u Katoličkoj porti, zgrada Udruženja trgovaca (danas Radio Novi Sad), i izgradio zgradu Komande Prve armijske oblasti, Crvenog krsta i druge. Bio je angažovan oko donošenja prvog urbanističkog plana Novog Sada, nasipanja Malog Limana, otvaranja Bulevara i poslova nadgledanja postavljanja i montiranja čeličnog mosta, projektovanja i gradnje nasipa uz Dunav, bavio se pitanjem izgradnje i uređenja novog centralnog gradskog groblja.

Bio je ministar agrarne reforme u vladi dr Antona Korošeca, od jula 1928. do januara 1929. i senator (1932–1938). U oktobru 1929, kada je uvedena nova administrativna podela države na devet banovina, Daka Popović je izabran za bana Dunavske banovine sa sedištem u Novom Sadu. Na tom mestu je ostao do 16. januara 1930, kada je podneo ostavku. Inicirao je ideju o podizanju zgrade Banovine, koja je u narednoj deceniji i sprovedena.

Objavljivao je list Radikal (1927–1929), Videlo (1934) i Dan (1935–1938). Bio je član više kulturnih i sportskih društava. Bavio se istoriografijom, objavio je više stručnih radova.

Pozdravnu reč uputiće Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, dr Gordana Petković, muzejska savetnica i autorka izložbe, dr Milan Gulić, recenzent i dr Predrag M. Vajagić, priređivač. U umetničkom delu programa učestvuje Vladimir Petković.

Izvor: RTV