Književna nagrada za “Mehur od sapunice” Milene Živkov

183
Izvor: RTV (Martin Martinov)
Zbirka kratkih priča “Mehur od sapunice”, autorke Milene Živkov, nagrađena je u 2019-toj godini na konkursu “Prva knjiga”, koji raspisuju Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i grada Kikinde.

Književni konkurs pokrenut je svojevremeno kako bi se podstaklo i afirmisalo stvaralaštvo mladih autora, pa je edicija “Prva knjiga”, u okviru koje je objavljena i zbirka priča „Mehur od sapunice“, sve bogatija.

U zbirci „Mehur od sapunice“, Milena Živkov vispreno gradi priče, koristeći se stalnom promenom pozicije pripovedača, i na taj način priče čini uzbudljivim, lišene suvišne patetike. Junaci njenih priča vode teške intimne borbe, suočavajući se sa mnogim pitanjima koja muče savremenog čoveka – navodi se, između ostalog, u recenziji knjige, za koju je žiri književnog konkursa “Prva knjiga”, u konkurenciji 11 prispelih rukopisa, ocenio da je najbolja.

Iako je kao profesor srpskog jezika i književnosti trenutno angažovana u prosveti, Milena ne odustaje od svojih spisateljskih ambicija.

Od 2009-te, kada je raspisan prvi konkurs BKC i grada Kikinde, štampano je preko 20 knjiga mladih autora, kako knjiga proze i poezije, tako i naučnih, istraživačkih radova. U trenutnim uslovima, ta vrsta podrške mladim autorima je izuzetno važna.

Konkurs za 2020-tu bića raspisan na proleće, a odluka žirija književnog konkursa “Prva knjiga” biće saopštena do kraja avgusta.

Izvor: rtv.rs