Meštani Čoke odgovorni u borbi protiv korone

98

I pored značajnog broja povratnika, epidemiološka situacija na teritoriji Opštine Čoka je stabilna, pre svega zahvaljujući činjenici da građani u najvećem broju poštuju propisane mere. Konstantno se radi na dezinfekciji javnih površina, Doma zdravlja, ustanova i javnih službi. Lokalni Štab za vanredne situacije i volonteri rade na terenu, a za staračka domaćinstva i socijalno najugroženije porodice obezbeđeni su paketi pomoći.
U vanrednim uslovima i uz konstantnu opasnost širenja epidemije korona virusa, posebna opasnost za sever Banata, pa i Opštinu Čoka, je priliv značajnog broja građana koji rade u inostranstvu. Zahvaljujući odgovornosti samih građana, kao i dobroj saradnji sa nadležnim službama i institucijama, većih problema u poštovanju obaveznog karantina i izolacije, na sreću nije bilo.

“U 98 posto slučajeva poštuju se naša uputstva, štro je meni posebno drago. Sporadično je bilo nekih manjih problema, ali to smo , bukvalno rečeno, u par minuta rešili. Prema mojim informacijama, registrovana je jedna osoba pozitivna na Covid 19, ali on nije stanovnik Opštine Čoka, već je radio na teritoriji naše opštine“, kaže Stana Đember, predsednica Opštine Čoka.

Kako bi se građanima pružila neophodna pomoć i podrška, pri opštini Čoka otvoren je kol centar. U seoskim mesnim zajednicama veliki je broj staračkih domaćinstava za koje su obezbeđeni paketi pomoći.

“Kao mala opština, mi smo obezbedili 2.085 paketa. To nam je i jasan pokazatelj da je to broj penzionera čija su primanja ispod 30.000 dinara“, objašnjava predsednica Opštine Čoka.

Poseta predstavnika lokalnog Štaba i volontera je za starije meštane Padeja, pre svega, veliki znak podrške. Mnogi skromni i disciplinovani Banaćani u poznoj životnoj dobi, nažalost, vrlo teško žive, pa je paket sa osnovnim potrepštinama stigao u pravom trenutku.

Čokanska lokalna samouprava je, uz podršku donatora, obezbedila i 250 paketa socijalno najugroženijim porodicama. Nedostatak maski na tržištu nadomestile su članice udruženja žena sa teritorije Opštine Čoka koje su sašile preko 2.000 maski za svoje sugrađane. Poruka sa severa Banata je da su nam solidarnost i empatija potrebniji nego ikad.