Biće posla u Beloj Crkvi kad sve ovo prođe

89

Otkako je proglašeno vanredno stanje u Srbiji, turizam trpi najvidljivije posledice, koje nije teško izračunati, a Bela Crkva, koja je prethodnih godina počela da beleži boljitak po tom pitanju, sada je stala.

Proteklih nedelja je sve lepše vreme, a ugostiteljski objekti prazni i zatvoreni. Prehrambene prodavnice i pijace više nemaju kupaca kao ranije, budući da su rampe na obližnjem graničnom prelazu spuštene, što sprečava višestruku razmenu s Rumunima.

– Ako se sve ovo normalizuje, nama će to ići u korist jer će nama Rumuni svakako dolaziti – kaže za „Dnevnik“ v. d. direktora Turističke organizacije Opštine Bela Crkva Novica Jovanović, nadajući se da će situacija početi da se normalizuje već oko Uskrsa, jer je to jedina nada da se spasi što se spasti može. – Sve ovo nam je velika nepoznanica i svi o ovome pričaju s rezervom. Najveći problem nam je jun zbog tradicionalne manifestacije „Belocrkvanskog karnevala”. Videćemo šta će biti, koliko će ovo potrajati, da li će se korigovati buyeti, da li će se novac preusmeriti na druge strane.

Pre dvadesetak godina, podseća Jovanović, bilo je vanredno stanje zbog bombardovanja, i tada je jedini put Karneval pomeren za avgust, inače se uvek održava krajem juna.

– Mislim da je ovo situacija globalnog karaktera koja je pomerila ceo svet, tako da za sad samo nagađamo i nadamo se da ćemo imati koliko-toliko dešavanja, jer je nama ključ da u toku sezone imamo aktivnosti – veli Jovanović.

Za sada se svi u Turističkoj organizaciji trude da funkcionišu po starom, ali u skladu sa zabranom da preuzimaju nove obaveze. Ideja im je da preusmere kampanje na Rumuniju, gde bi, čim se ukaže prilika, nastupili i poradili na regionalnoj saradnji.

– Ove godine sve se mora promeniti iz temelja. Stvari koje smo u ovom periodu imali oko promocija su otkazane, odnosno sve će se korigovati u skladu sa predlozima Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Vojvodine – pojašnjava Jovanović. – Recimo, krajem februara smo imali poslednje veće okupljanje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i nismo mogli da pretpostavimo da će sada biti ovo što se sad dešava.

S druge strane, po rečima našeg sagovornika, kada prođe vanredna situacija sa koronavirusom, naići će izbori, što će opet stvoriti gužvu, te će opet sve nekako stati i sačekati bolje vreme za život po starom.