Potpisan Sporazum o kineskoj donaciji laboratorije za testiranje na koronavirus

99

Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za korona virus.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogucuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedna je u Kliničkom centru Srbije, koja treba narednih dana da počne da radi, sad je u pripremi, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje Niš.

BGI je vodeći svetski institut za genomiku i pružaoc usluga, za dve najsavremenije laboratorije, medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jacanja borbe Srbije protiv novog koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, „BGI“ je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od kljucnih koraka u kineskoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa.

Dolazak opreme i stručnjaka „BGI“, koji ce obucavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje. Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije. Laboratorija u Nišu gradi se od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Kao gest izuzetne velikodušnosti, „Mammoth Foundation“, „Tencent“ i osnivaci „BGI“, svi iz Kine, donirali su kljucne instrumente za laboratorije. Jednako značajna je i donacija kineske kompanije „Zijin Bor Copper Serbia“ koja je velikodušno pomogla Vladi Srbije u ovom trenutku pandemije.

Za Niš je jedan deo sredstava donirala kompanija Zi Ðin iz Bora.

U Vuhanu se taj projekat simbolično zove “vatreno oko“, kojim se simbolično pokazuje borba i to je jedan od alata da se identifikuju oboleli.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Kini na donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za virus korona, koje će raditi 3.000 testova dnevno, ističući da je to samo deo ukupne podrške i pomoći te zemlje Srbiji, bez koje ne bismo mogli da se borimo protiv Kovida 19.

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine, u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju

Srbija, kaže, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv Kovida 19, i bez znanja i pružene ruke Kine ne bi mogla da odoleva ovoj bolesti.

“Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu”, rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila na parterstvu, prijateljstvu i na, kako je rekla, velikodušnoj donaciji.

Zahvalila je i svim kompanijama koje su omogućile da dođe do ove donacije, a najviše Ambasadi Kine u Srbiji, koja je, kako je rekla, od prvog, pa i pre prvog dana bila uz narod Srbije u borbi portiv Koivda 19.

“Najveće hvala narodu Kine i kineskom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Sijem, na svemu što su uradili u teškim vremnima za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da je Srbija u 34. danu borbe sa koronom.

“Još uvek se držimo, naš zdravstveni sistem je još uvek na nogama, odolevamo izazovima i borimo se dobro”, rekla je Brnabić, dodajući da je to dobrim delom i zahvaljujući podršci i pomoći iz Kine.