Voda u Zrenjaninu ispravna u fabrici i u mreži

63

 

Svakim danom Zrenjanin je sve bliže rešavanju višedecenijskog problema sa neispravnom pijaćom vodom, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Zrenjanina.

Kako se navodi u saopštenju, u ponedeljak je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin objavio rezultate analize vode na izlazu iz postrojenja za preradu, koji jasno pokazuju da je investitor uspeo da prečisti vodu i dovede je do toga da ona sada odgovara svim parametrima. Pored činjenice da voda na izlazu iz postrojenja odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, mnogo je bitnija činjenica da je, po rezultatima Zavoda za javno zdravlje, voda u gradskoj mreži takođe u okviru Pravilnika.

Po rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, građani neće dugo čekati na skidanje zabrane na upotrebu vode.

–  Sa izuzetno velikim razlogom za optimizam želim da poručim građanima Zrenjanina da smo napokon uspeli da prečistimo vodu i da je stavimo u okvire koje nalažu Zakon i Pravilnik. Ova informacija je od izuzetnog značaja za sve građane i smatram da baš sada, u ovoj teškoj situaciji, kada se cela država nalazi u vanrednom stanju zbog pandemije koronavirusa, građanima mogu da saopštima da smo na korak od skidanja zabrane. Moji saradnici i ja, i pored svih nedaća i sabotaža na koje smo nailazili pri reševanju ovog problema, radimo danonoćno na sledećem koraku, a to je dugo očekivano skidanje zabrane. U prethodnom periodu je bilo najava da će ovaj problem biti rešen. Sada, međutim, imamo rezultat koji nam jasno pokazuje da smo uspeli da napravimo ozbiljan pomak – poručuje Janjić.

Gradonačelnik je takođe napomenuo da je u toku rešavanje problema sa pritiskom u mreži i da će vrlo brzo i on biti rešen.

–  Takođe želim da poručim građanima da radimo na hitnom rešavanju problema vezanog za pritisak vode u mreži. Iskreno žalim što nam se ovaj problem dešava sad usred pandemije. Međutim, isto tako verujem da ćemo i ovaj problem uspešno rešiti. Očekujem da će u skorijoj budućnosti Zrenjaninci imati normalno i kvalitetno vodosnabdevanje. Mnogi će pitati zašto ranije nije rešen problem oko pritiska. Moram priznati da smo imali mnogo problema sa postrojenjem za preradu vode. Takođe, imamo i velike gubitke u samoj mreži i to je problem kojem ćemo se posvetiti u što hitnijem roku. Sada se sa razlogom nadam da će svi problemi u veoma kratkom roku biti rešeni na zadovoljstvo svih građana – istakao je Čedomir Janjić.

Gradonačelnik je posebno izrazio veliku zahvalnost predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić koja i u ovim teškim trenucima za državu ima vremena da pomogne u rešavanju problema sa pijaćom vodom u Zrenjaninu.

Ž. Balaban