Cevovod do Doroslova se gradi bez prekida

130

Kao i brojna druga sela u  Vojvodini i ona u okolini Sombora imaju velikih problema sa svojim malim vodovodnim mrežama koje su se snabdevale pijaćom vodom iz lokalnih bunara, pa je u mnogima od njih voda iz česmi bivala i zabranjena za piće.

Pre nekoliko godina Sombor je ušao u zamašan projekat izgradnje velike mreže kojom bi se voda sa izvorišta Jaroš, odnosno iz postrojenja gradske fabrike vode dovela do svih seoskih domaćinstava, što je u dobroj meri već urađeno.

Ovih dana somborsko Javno komunalno preduzeće „Vodokanal“ i pored teškoća, koje su neminovne zbog ograničenja uzrokovanih vanrednim stanjem u državi, nastavljaju radove na tom kapitalnom projektu, pa je tako gradonačelnica Dušanka Golubović obišla radove na izgradnji vodovodne mreže u naseljenom mestu Doroslovo.

– Zahvaljujući investicijama u prethodnom periodu, izgrađen je dovodnik vode do naseljenog mesta Doroslovo, a u toku je kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže. Kada se svi ovi radovi završe, ovo naseljeno mesto rešiće jedan od najvećih komunalnih problema koje ima. Ukupna vrednost ovih radova iznosi oko 160 miliona dinara i oni su finansirani sredstvima Grada Sombora i Pokrajinske uprave za kapitalna ulaganja – istakla je gradonačelnica Golubović.

Član Gradskog veća, Miroslav Kovačić, zadužen za komunalne delatnosti i investicije pojasnio je da će biti urađeno oko 20 kilometara vodovodne mreže i preko šest kolmetara priključaka.

– U cilju rešavanja problema vodosnabdevanja i dovođenja pijaće vode u sva naseljena mesta na teritoriji Grada Sombora, rešava se i problem naseljenog mesta Doroslovo. U skladu sa tim, urađen je dovodnik vode od Sombora, preko Lugova, do Stapara, i od Stapara do Doroslova. U okviru ovih radova na postavljanju vodovodne mreže, uradiće se više od 20 kilometara vodovodone mreže i preko šest kilometara priključaka, odnosno mreže od glavnog voda do svakog pojedinačnog domaćinstva – precizirao je Kovačić. Prema rečima Dušana Đilasa, rukovodioca JKP „Vodokanal“ na izgradnji ove infrastrukture, što se tiče samih radova sve se odvija po planu, a jedino što ih u realizaciji usporava je skraćeno radno vreme, uslovljeno zabranom kretanja usled vanrednog stanja.

– Materijal je na gradilištu, nemamo zastoja što se toga tiče. Na četiri mesta kopamo, četiri ulice smo počeli, samo što radimo malo skraćeno zbog vanrednog stanja- ograničenje je sa kojim se suočavaju somborski komunalci zaposleni u JKP „Vodokanal“, preduzeću u čijoj su ingerenciji, odnedavno, svi seoski vodovodi sa izuzetkom jednog od najvećih naseljenih mesta somborskog atara, Bezdana, u kojem je formirano zasebno komunalno preduzeće.

Foto: pixabay