Zajednički onlajn striming koncert orkestra i hora SNP sa kolegama iz Italije, Kine i Turske

125

Prvi ikada zabeležen međunarodni onlajn striming koncert više nego simboličnog naziva DistanTogether, čiji inicijator je Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP), biće održan u subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na jutjub kanalu tog teatra.

Pod upravom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, članovi hora i orkestra Opere SNP, hora iz više gradova u Kini, Samsun Devlet opere i baleta iz Turske i, najzad, Benveneto filharmonije iz Italije će, iz svojih domova, izvesti “Odu radosti” Ludviga Van Betovena rođenog, inače, pre tačno 250 godina.

Pokrajinska vlada

“Ovo je još jedan, izuzetno veliki korak u povezivanju ljudi i naroda u ovom teškom vremenu planetarne borbe protiv pandemije virusa kovid 19, ali i potvrda da je umetnost jedna od najuzvišenijih vrednosti čovečanstva čiji univerzalni kohezioni značaj se najbolje vidi upravo u vremenima poput ovih”, kaže Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Članovi orkestra Opere SNP su, da podsetimo, najpre TV spotom podrške italijanskom narodu u borbi protiv pandemije virusa kovid 19, u kojem su, takođe iz svojih domova, odsvirali čuvenu pesmu “Bela ćao”, oduševili ceo svet.

Posle toga je, povodom Svetskog dana pozorišta 27. marta, usledila humanitarna akcija podele pomoći delu najstarijim Novosađanima koja je uključivala i karte za pozorište koje će, naravno, važiti po završetku pandemije. I to je pretvoreno u prelep TV spot sa izuzetnim odjekom u celoj Srbiji.

Vrhunac ovakvog pristupa biće upravo organizovanje prvog ikada održanog međunarodnog onlajn striming koncerta, planiranog za subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na jutjub kanalu SNP.

Foto: Pokrajnska vlada