Dezinfekcija ulica i najvažijih lokacija u Kikindi i okolnim selima

96

Dezinfekcija ulica i najvažijih lokacija svakodnevno se obavlja u selima u okolini Kikinde. U Banatskom Velikom Selu za dezinfekciju su zaduženi članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva iz tog mesta.

Kako kažu, najaktivniji su tokom policijskog časa, jer tada saobraćaja i prolaznika nema, budući da žitelji ovog sela disciplinovano poštuju sve propisane mere.

Ulice Banatskog Velikog Sela nadomak Kikinde svakodnevno se dezinfikuju. Više od 25 članova dobrovoljnog vatrogasonog društva, pojedini meštani i poljoprivrednici udružili su se u nameri da selo bude čistije. Cela akcija kreće od seoskog Vatrogasnog doma, kaže član pomenutog vatrogasnog društva Borislav Stojisavljević.

„Posle 17 časova, kada krene policijski čas, okupi se određeni broj ljudi, koji radi dezinfekciju toga dana. Ovo je startna pozicija odakle se kreće i onda se ljudi rasporede po određenim ključnim tačkama u selu, gde se daje akcenat na to. Dalje se obilaze sve ulice i putevi, gde je potrebno oko 1200 litara hlora za dezinfekciju ulica toga dana.“

Posao se obavlja traktorskim i ručnim prskalicama. Prve tačke tretmana su prostori oko mesne zajednice, pošte i osnovne škole. Većih problema tokom ovih procesa nema, budući da su meštani sela izuzetno disciplinovani. Ovaj posao značajan je iz više razloga, naglašava gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

„Ovo je, definitivno, najvažniji deo našeg grada. Deo koji se, pre svega, odnosi na sprečavanje širenja virusa. Moramo to imati u vidu i zamisliti i da se virus nalazi svuda oko nas i da jedino ovakvim aktivnim, konstantnim radom, možemo dovesti do toga da se on spusti na najnižu meru i da građani polako mogu da žive jedan normalan život.“

Pored organizovane akcije u selu, meštanima se takođe dele sredstva za dezinfekciju, kako bi mogli da adekvatno srede svoje kuće. Osim toga, sredstva se svakodnevno dele i preduzećima i upravnicima stambenih zajednica.

Izvor: RTV

Foto: pixabay