Kon: Epidemija na vrhuncu, kontakti neprihvatljivi

79


Srbija ulazi u šestu nedelju epidemije korona virusa kada je epidemiološka kriva u maksimumu, kaže epidemiolog Predrag Kon i napominje da bi potpuna zabrana kretanja sprečila da virus u narednom periodu uđe u neku osetljivu populaciju i dovede do eksplozije obolelih što bi, kako je upozorio, upropastilo sve što je do sada urađeno u suzbijanju epidemije u našoj zemlji.
Kon je kazao da su u narednom peridou mogucnosti dvojake: da virus uđe u neku osetljivu populaciju i dovede do ekplozije obolelih i da se vratimo unazad i upropastimo sve što smo uradili, a druga da je da se zbrane kontakti.

Za zastoje krivo loše planiranje, ništa drugo
Epidemiolog Predrag Kon ponovio je danas da je za zastoje u testiranju krivo loše planiranje, a da su za to krive loše procene rukovodilaca laboratorija.
Darija Kisić- Tepavčević je precizirala da nema zastoja u testiranju, već u dobijanju rezultata.

Kon: Politizacija me lično ne pogađa, ali nije dobra
Politizacija me lično uopšte ne interesuje, ali nije dobra u situaciji kada se Srbija bori sa virusom korona, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.
Rekao je da ne želi da se stavlja na bilo čiju stranu, ali i dodao da ga uopšte ne brine da li ga drugi svrstavaju “ovde ili onde”.

Kisić: U privremenim bolnicama trenutno ima oko 650 osoba
U privremenim bolnicama u Srbiji trenutno se nalazi oko 650 osoba, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević.
Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija, navela je da u tim bolnicama po pravilu nije dugo zadržavanje osoba, jer većina njih samo čeka rezultate testa pre nego što ode kući.

Kon: Tri indikacije za testiranje
Povišena temperatura od 38 stepeni i više, teškoće prilikom disanja ili obostrana upala pluća su tri indikacije za testiranje na korona virus, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.
Kako je dodao, to testiranje sada vrše kovid ambulante.

Kisić: Svi sa indikacijama su testirani
Procedura je ista za sve građane, i svi koji su imali indikacije su testirani, rekla je danas zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.
Ona je tako odgovorila na ponovljena pitanja o tome da li je predsednik Srbije testiran, uz opasku da konkretno, zbog zaštite poverljivosti podataka, ne može da govori da li su pojedinci testirani.

Kon o tome da li BSG vakcina štiti od korona virusa
Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od Kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.
Kada je reč o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je jos uvek nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je primetio da se korona virus najviše raširio u zemljama u kojima se, kaže, decenijama ne sprovodi BSG vakcinacija.

Kisić: Na Torlaku 12 inficiranih
Zamenica direktora Insituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević prenela je danas da je kod 12 zaposlenih u Torlaku potvrđeno prisustvo korona virusa.
Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu, upitana da li je korona ušla na „Torlak“, rekla da tamo ima ukupno 223 zaposlenih, a da je kod 12 potvrđen virus.

Kisić: Više od 200 ljudi izlečeno od virusa korona
Broj osoba koje se mogu smatrati izlečenim od virusa korona je preko 200, saopštila je danas zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.
“Ukupan broj osoba koje se mogu smatrati izlečenim, dakle imale su dva negativna testa, je više od 200. Ne znam tačno u broj, ali naš kolektivni imunitet postepeno raste”, rekla je Kisić na pres konferenciji.

Kisić: Ne treba biti nestrpljiv, mada se vidi kraj
Vidi se kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i pokvarimo ono što smo marljivo postigli, a posle ponovo da se stežemo, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Tepavcević Kisić na pitanje kada se može očekivati ublažavanje mera protiv korona virusa.
Epodemiolog Predrag Kon rekao je da se još ne zna kako će ići ublažavanje mera, ali da će se pratiti i iskustva drugih zemljja, pre svega Kine.

Izvor: Tanjug

Foto: tanjug.rs