Godfri: SAD poslao Srbiji pomoć ukupne vrednost 1,35 miliona dolara

89
Foto: Tanjug

Srbija je od SAD dobila 6.000 testova za KOVID-19, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ističući da je to samo deo pomoći Vašingtona Beogradu, vredne 1,35 miliona dolara u borbi sa pandemijom korona virusa.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da je ovo prvi deo donacije i da će uskoro stići još opreme za borbu protiv KOVID-19. On je naveo da su dve zemlje (Srbija i SAD) tokom istorije zajedno pobeđivale mnogo jače neprijatelje i da će se zajedno boriti i protiv novog koronavirusa.

“Ovo je samo deo američke pomoći, biće je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara”, rekao je Godfri za Glas Amerike.

Pomoć, dodaje, ide Ministarstvu zdravlja Srbije koje će “najbolje znati kako da je iskoristi”.

Kako je rekao, SAD, već dugo pomažu Srbiji, a u sklopu te pomoći uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, što uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je sada potpuno osposobljena da učestvuje u testiranju na korona virus.

Pored Vlade i mnoge američke kompanije, firme i pojedinci doniraju novac i opremu, napomenuo je Godfri.

On je ujedno zahvalio i Vladi Srbije i avio-kompaniji “Er Srbija” koje su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući.

“Cenimo tu pomoć prijatelja”, naglasio je američki ambasador.

Ambasador SAD-a je rekao da je jedna od žrtava “užasnog virusa” i njegov otac i zahvalio se svima u Srbiji na izrazima saučešća i porukama podrške. “Dirnut sam vašom pažnjom”, naveo je on.