Kon: Oboleli u proseku imaju od 15 do 20 kontakata

85

Oni koji su oboleli od virusa korona u proseku su imali 15-20 kontakata, koji takođe moraju biti ispitani na prisustvo tog virusa, ali taj broj zavisi, pre svega, od godina starosti obolelog, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.
“U proseku 15-20 kontakata su imali oboleli, ali to se menja i sam prosek se ne prati”, rekao je Kon na pres konferenciji.

Kon je dodao da broj kontakata zavisi i od godina starosti obolelog, odnosno da li je reč o radnoaktivnom delu stanovništva ili starijim osobama.

“Najviše je bilo radno aktivnih, pa su kontakti relativno veliki, a kod starijih je neuporedivo niži. Ali, srećom starijih nismo mnogo ni imali, oni su se uglavnom zadesno inficirali”, rekao je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će pozitivni na korona virus sa blagim simptomima biti smeštani i u specijalne bolnice u banjskim centrima, kao što su Selters, neke u Vojvodini i druge.

Lončar kaže da njihovi kapaciteti odgovaraju svemu što treba za takve bolesnike i da je jasno da čim se zovu specijalne bolnice – da imaju i potreban medicinski kadar, a biće i pojačani medicinskim kadrom, koji je već lečio pozitivne na koronu.

Ministar je naglasio da je najvažnije da se kod onih sa blagom slikom pravovremeno registruje promena zdravstvenog stanja ili pad kiseonika u krvi, stanje pluća ili krvne slike ili neka druga promena, pošto neki ljudi ne znaju koje sve zdravstvene probleme imaju.

Zato je važno, ističe Lončar, da se smeštaju oni sa blagim simptomima u privremene bolnice, jer se njima tamo više puta dnevno proverava saturacija – kiseonik u krvi i snimaju pluća.

“Moraju svi da shvate da nije ničiji hir da neko sedi u privremenoj bolnici, već da svaka na vreme prepoznata promena stanja direktno spasava život. Ako vidite kod pacijenta da je saturacija pala na 95 ili 93 i na vreme određujete šanse za njega da preživi su mnogo veće, nego kada padne na 80 ili 70”.

Lončar ističe da je zato neophodan lekarski nadzor i da svi treba da shvate da privremene bolnice, takođe, spašavaju život ljudi.

Kon je takođe naglasio da kada je pacijent sa blagom slikom u kućnoj izolaciji odlaže odlazak kod lekara i ne može uvek na vreme da primeti promene u svom zdravstvenom stanju, dok se u privremenim bolnicama to prati na dnevnom nivou i može da se spasi nečiji život ili skrati lečenje pacijenta.

Foto: tanjug.rs