Nacionalni Dan zaštite prirode

113

Nacionalni Dan zaštite priprode u Srbiji se obeležava svakog 11. aprila različitim programima koji ukazuju na značaj očuvanja prirodnih dobara naše zemlje i održivog upravljanja zaštićenim područjima.

Zavod za zaštitu prirode Srbije, ukazuje na značaj prirode koja je ukoliko je očuvana, značajan saveznik u prevazilaženju nastale pandemije virusa korona i očuvanju zdravlja. Saradnici Zavoda pripremili su stručno-informativni tekst o opštim odlikama virusa, sa posebnim osvrtom na virus korona u prirodi.

Takođe, iz Zavoda upućuju i apel da se pomogne opstanak više od 3.000 jedinki divljih vrsta riba, gmizavaca i drugih životinja u Javnom akvarijumu i tropikarijumu u Beogradu, koje usled nemogućnosti rada sa posetiocima, nemaju dovoljno sredstava za ishranu i preživljavanje životinja.

Udruženje “Zooplanet” iz Niša takođe se susreće sa istim problemom, pa bi pomoć tom udruženju i njihovim štićenicima bila od velikog značaja, dodaje se u saopštenju.

Iz Zavoda pozivaju prosvetare da za potrebe nastave na daljinu, kao i zainteresovane građane koji žele da spoznaju prirodu, koriste saznanja i informacije o prirodi Srbije koje je Zavod uobličio u formi filmova i video prezentacija za realizaciju tema iz predmeta biologije, geografije, svet oko nas i čuvari prirode.

Srbija predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, sa raznovrsnim ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 470 zaštićenih područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto teritorije naše zemlje.

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april, jer je na današnji dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” na teritoriji opštine Sokobanja.

Foto: pixabay