SZO razmatra izveštaje o ponovo pozitivnim pacijentima na Covid-19

67
Foto: EPA

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da razmatra navode da su pojedine osobe, za koje se smatralo da su preležale koronavirus, ponovo bile pozitivne na testovima za taj virus.

“Svesni smo izveštaja o pojedincima koji su bili negativni na COVID-19, uz korišćenje testa na reakciju lančanog umnožavanja, i onda nakon nekoliko dana ponovo bili pozitivni”, navodi se u saopštenju SZO.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da je 91 pacijent, za kojeg se smatralo da je izlečen od korona virusa, ponovo bio pozitivan.

Direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džeong Eun-Kjeong rekla je da je veća verovatnoća da je virus “reaktiviran”, nego da su pacijenti ponovo zaraženi.

SZO upozorava da pacijent ne može da bude pušten iz bolnice pre nego što, u roku od najmanje 24 sata, rezultati testa na korona virus budu dva puta negativni.

“Važno je osigurati da se poštuju procedure kada se prikupljaju uzorci za testiranje pacijenata za koje se sumnja da boluju od korona virusa”, navodi SZO.

Više od 1,7 miliona ljudi zaraženo je korona virusomu svetu, 103.506 osoba je preminulo, a 382.943 je izlečeno, pokazuju podaci sa sajta Worldometers.