Volonteri u Opštini Žabalj svakodnevno pomažu starijima

88

Od dana kada je proglašeno vanredno stanje, Opština Žabalj oformila je pozivni centar za starije sugrađane, koji se nalaze u izolaciji, a potrebna im je pomoć.

Više od 80 volontera iz cele opštine je na terenu, a oko 20 njih u pozivnom centru, trudeći se da odgovore na svaki poziv i zahtev, bilo da je u pitanju nabavka namirnica, sredstava za ličnu higijenu, lekova, sredstava za dezinfekciju ili čak i neka druga vrsta pomoći.

– Uredno nam napišu spisak za kupovinu, a mi im to u najkraćem roku donesemo do kuće, idemo umesto njih u poštu i u banku, a oni su prezadovoljni – priča volonterka Dragana Mušicki o svom iskustvu sa starijim sugrađanima.

Koristi se uglavnom jednodnevna potvrde o punomoći, pa su volonteri u mogućnosti i da podižu penzije i odnesu ih do kućnog praga.

– U početku su bili malo skeptični, ali vremenom su stekli poverenje u nas i vrlo im se dopala ova mogućnost, dodaje ova dvadesetdevetogodišnja Đurđevčanka.

Kako kažu iz lokalne samouprave, odziv volontera je veliki, svakodnevno se javi još neko ko želi da bude koristan svojoj lokalnoj zajednici, a mnogo je mladih, poput članova nekoliko sportskih klubova iz opštine. Svako ima svoj deo terena, odnosno ulice koje su mu najbliže, kako bi usluga bila što brža i efikasnija, a rade dok su otvorene prodavnice i apoteke.

– Ma nemamo problema sa našim starijim sugrađanima. Shvatili su ozbiljno ove mere i svega se pridržavaju. Toliko smo se zbližili, da nas neretko zovu i na naše privatne mobilne telefone, a ne pozivni centar – kaže Dragana Mušicki. – Svakodnevno nas i nasmeju, pogotovo kad komentarišu kako ih mrzi da idu u kupovinu kad im je dozvoljeno, nego im je lepše i lakše da mi to učinimo za njih. U jednoj porodici žive tri osobe starije od 65 godina, pa kad god im odnesem hranu, šale se kako su puniji, pa mogu pojesti pečeno prase koliko im je dosadno u izolaciji, kroz smeh priča volonterka.

Penzioneri su toliko zahvalni volonterima da traže način da se oduže, nude novac ili ponude volonterima da kupe sebi nešto, ali volonteri tvrde da ne postoji šansa da nešto prihvate, jer su na usluzi svojim sugrađanima isključivo iz humanitarnih razloga i dovoljno im je da vide koliko im znači pomoć.

– Ima mnogo starijih porodica koje nemaju baš nikog mlađeg da im pomogne, ni decu, ni rođake, ni komšije… Tek sad sam se uverila u to i iznenadila sam se, nisam nikad pre razmišljala o tome. Zato je ovo volontiranje jako pozitivno iskustvo, jer osim pomoći drugima, mnogo naučiš o životu – završava Dragana Mušicki.

Volonteri su do sad podelili više od 2.000 humanitarnih paketa penzionerima sa nižim primanjima. Pakete je obezbedila Opština Žabalj, u saradnji sa Pokrajinskom vladom. Tako je penzionere iznenadila pomoć u vidu namirnica i higijenskih sredstava. Dobili su brašno, šećer, testenine, ulje, sapune, šampone, sredstva za čišćenje…

Čelnici lokalne samouprave zahvalili su se volonterima na trudu, nesebičnosti i brizi koju su pokazali za stariju populaciju, a volonteri su poručili da je u teškim vremenima najvažnije pokazati solidarnost i humanost. Akcija podele paketa biće nastavljena, a volonteri će biti na usluzi svima kojima je potrebna pomoć, sve dok traju mere koje ih sprečavaju da izlaze.

Aktivan pozivni centar

Predsednik opštine Čedomir Božić poručio je svim sugrađanima da je vrlo važno da ostanu kod kuće i izbegavaju kontakt sa drugim licima.

– Trudimo se, koliko je u našoj moći, da naši stariji sugrađani u što manjoj meri osete ograničenje zbog proglašenja vanrednog stanja. Svakodnevno veliki broj volontera umesto njih obavlja aktivnosti, koje oni trenutno nisu u mogućnosti, a nastojimo da svaki poziv i zahtev u najkraćem mogućem roku realizujemo – kazao je Božić i dodao da prate i sprovode sve mere koje propisuje Vlada Republike Srbije.

Pozivni centar Opštine Žabalj aktivan je od 7 do 16 časova, kad nije u toku policijski čas, na broj telefona 021/210-22-84.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: ilustracija pixabay