4.873 osobe u Srbiji obolelo od koronavirusa, preminulo još 5 osoba

82

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je rekao da je testirano 2.880 osoba od kojih je 408 pozitivno.

“Trenutno je na respiratoru 128 pacijenata. U poslednja 24 časa 5 osoba je skinuto sa respiratora”, rekao je Lončar, dodajući da je u našoj zemlji preminulo ukupno 99 osoba.

Kako kaže, što se tiče zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronu, po poslednjem preseku, potvrđeno je kod 243 korisnika i 32 zaposlena.

Kako kaže, ukupno je 25 pacijenata koji više nisu na respiratoru.

“Od ukupno 4.873 pozitivna 557 su zdravstveni radnici. Trenutno se 360 zdravstvenih radnika nalazi na bolničkom lečenju”, rekao je Lončar.

Kako kaže, što se tiče trenutnog stanja i rezultata koji su danas stigli, da oni nisu loši.

“Ohrabruje to što je manje pacijenata na respiratoru. Beograd je na nivou kao što je bio i do sada, ali ne treba da nas opuste i zavaraju rezultati, jer dalja situacija će zavisiti isključivo od nas i našeg ponašanja”, rekao je Lončar.

O DECI SA AUTIZMOM

Lončar je rekao da će deca sa autizmom i posebnim potrebama moći da izlaze u terminima određenih za to, ali ističe da je važno da nema kontakta sa drugima.

Dr Stevanović je rekao da je većina pacijenata ima komunikaciju sa porodicama, osim onih koji su teško oboleli, ali i oniimaju termine za telefonsko davanje informacija.

“Molimo vas da jedna osoba iz porodice zove za pacijenta, da ne dolazi do zagušenja”, rekao je dr Stevanović.

O GERANTOLOŠKOM CENTRU U NIŠU

Lončar je rekao da će se svako za koga se utvrdi da je odgovoran za nešto što se desilo.

Lončar je rekao da su se opredelili za to da u najkraćem roku osposobe ustanovu kako ne bi nikoga ugrozili i kako bi se lečili pacijenitI.

Kako kaže, to ne znači da se neće ispitati šta se i kako se desilo u svim bolnicama gde je došlo do ulaska virusa u ustanovu.

Lončar je, komentarišući dozvolu da stariji od 65 godina po pola sata u vreme policijskog časa izađu u šetnju, pre svega se zahvalio svima što poštuju donete mere, i dodao da će se zbog toga posebno misliti na njih.

“Želimo da to bude pre svega bezbedno i sigurno. Ideja je da izađu malo ispred svojih domova na pola sata, ali bez kontakta sa bilo kim drugim, i to u vreme kada ostali ne mogu da izlaze, za vreme policijskog časa”, rekao je Lončar.

O MAJKAMA I BEBAMA I BOLOVANJIMA

Lončar je rekao da, što se tiče, beba i majki, to će se izneti na sledećem kriznom štabu i da će struka to da odluči.

“Stav je da sva bolovanja koja su bila i pre uvođenja vanrednog stanja, da se ona nastave i dalje”, rekao je Lončar.

„SVI KOJI IMAJU TEMPERATURU I SIMPTOM RESPIRATORNE INFEKCIJE DA SE JAVE U AMBULANTE U DOMOVIMA ZDRAVLJA!

Doktor Stevanović je rekao da sve osobe koje imaji bilo kakav simptom respiratorne infekcije i temperaturu, treba da se jave u domove zdravlja i tamo se odlučuje ko će biti testiran ili ne.

“Još uvek je jedina metoda koja je sigurna, jeste sprečavanje njegovog širenja”, rekao je dr Stevanovioć.

Lončar je rekao da u Požarevcu ima 19 pozitivnih, i da se pripremaju da će ih biti još više, kao i da će se shodno tome i ponašati.

CILJ JE DA SE SPASU ŽIVOTI LJUDI

“Apelujem na sve ljude iz ovih mesta i okoline na poseban oprez. Treba da znaju da je povećana koncentracija virusa i da mogu da budu zaraženi. Posebno treba da izbegavaju kontakte. Što se tiče Niša, tim je već otišao tamo i radi određene mere koje su neophodne kako bi situaciju stavili pod kontrolu i nadam se da ćemo to uspeti”, rekao je Lončar.

Kako kaže, cilj je da se spasu životi ljudi.

“Postoje tačno određeni faktori koji se gledaju i trenutno se radi više od 2000 testova i nema nikakvih problema da se svi ljudi testiraju”, rekao je Lončar.

Dr Stevanović je rekao da se komplikace pojavljuju oko 10 i 14 dana od početka simptoma, i prvo testiranje se sprovodi nakon 14-tog dana, pa zatim oko 28-og dana.

“Kod pacijenata koji su prethodno zbog težih togova bolesti, u zavisnosti od kliničke slike, vreme kada će se ponoviti test zavisi i menja se od slučaja od slučaja. Negativan test pokazuje da on nije zarazan ali moramo biti sigurni da je test urađen i kada prođe opasnost od nastanka komplikacija”, rekao je dr Stevanović.