U srednjem Banatu testirano 50 ljudi u protekla dva dana, situacija u Zrenjaninu stabilna

76

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrana je opšta situacija u Zrenjaninu, sa zdravstvenog, socijalnog, bezbednosnog i komunalnog aspekta, a stanje je u svim segmentima ocenjeno kao stabilno i pod kontrolom, navodi se na sajtu Grada Zrenjanina.
Doktor Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje, istakao je da je u protekla dva dana na prisustvo koronavirusa testirano 50 pacijenata sa teritorije srednjeg Banata, da su prekjuče registrovana dva nova pozitivna slučaja, a da su svi juče testirani pacijenti negativni na prisustvo virusa, što je, po njemu, najbolji znak da je situacija stabilna i pod punom kontrolom.

Direktorka Doma zdravlja Zrenjanin dr Gordana Đurić rekla je da ambulanta na Zelenom polju funkcioniše kao Centar za respiratorne infekcije i da prima isključivo pacijente s respiratornim tegobama. Radno vreme centra je svakog dana od 7 do 22 časa i lekari po prijemu pacijenata vrše trijažu i indukuju da li je potrebno testiranje na prisustvo koronavirusa. Takođe, ponovila je informaciju da se dežurstvo obavlja u IX zdravstvenoj ambulanti na Bagljašu.

Podaci Policijske uprave Zrenjaninu govore da je bezbednosna situacija u gradu dobra, da nema puno poziva građana i da se beleže samo sporadična kršenja propisanih odluka Vlade Republike Srbije, uglavnom u periodu do 21 čas.

Prema rečima komandanta zrenjaninskog Garnizona Vojske Srbije, potpukovnika Aleksandara Dedića, pripadnici vojske angažovani su na obezbeđenju Gerontološkog centra i dva privatna doma za stara lica u Zrenjaninu i poštuju se strogo utvrđene procedure.

Na zvaničnom sajtu grada takođe se navodi se i da je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je danas, kao i njegov zamenik i pomoćnici, izašao iz kućne izolacije, kazao da je završena podela paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30 hiljada dinara i da je u toku podela paketa socijalno ugroženim licima. On je rekao i da se priprema novi kontigent pomoći, koji Grad Zrenjanin takođe finansira iz sopstvenih budžetskih sredstava i uz učešće donatora, a da će podela drugog paketa uslediti u naredne dve-tri nedelje.

Na sednici je utvrđeno da će u petak, 17. aprila, dežurstvo pozivnog, kol-centra u Gradskoj upravi trajati od 8 do 12 časova, a u istom terminu dežuraće i krizni štabovi u mesnim zajednicama. Penzioneri će toga dana moći u kupovinu u vremenu od 4 do 7 časova, u istim maloprodajnim objektima, mesarama i apotekama kao prethodnog petka.