Sremski Karlovci izdvojili novac za još dve seoske kuće za izbeglice

79

Do krova nad glavom u Sremskim Karlovcima doći će još dve izbegličke porodice, zahvaljujući novcu koji je Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP), a koja uz Komesarijat za izbeglice i migracije učestvuje u realizaciji Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji, odobrila karlovačkoj opštini.

Za kupovinu dveju seoskih kuća za trajni smeštaj izbeglica s teritorije Sremskih Karlovaca izdvojeno je 22.000 evra. Kuće koje će pripasti izbeglicama u Karlovcima samo su dve od 56 koje će širom Srbije biti kupljene toj kategoriji stanovnika iz tog paketa pomoći od 616.000 evra.

Karlovačka opština ima obavezu da otvori namenski dinarski račun u Upravi za trezor radi realizacije pomoći i posle toga sprovede postupak izbora porodica kojima će kuće pripasti. Do sada je dodelom seoskih kuća s okućnicom stambeno zbrinut određeni broj izbeglica iz Sremskih Karlovaca, s tim što nisu sve kupljene na teritorije opštine.

U okviru Regionalnog stambenog programa, u Karlovcima je pred kraj prošle godine završena i gradnja pet stambenih objekata sa 16 stanova za izbeglice, čija vrednost je 566.653,64 evra. Novac za gradnju potiče iz donatorskih izvora, obezbeđenih preko Banke za razvoj Saveta Evrope.