Gerontološki centar u Novom Sadu u karantinu od 14 dana

64

Gerontološki centar Novi Sad je od juče je u potpunom, preventivnom karantinu 14-dnevnom karantinu, gde su i zaposleni zajedno sa korisnicima, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
“Zaposleni, zajedno sa korisnicima su u karantinu 14 dana, 950 korisnika i 145 zaposlenih, koji neće biti ni za Vaskrs, ni za druge praznike kod svoje kuće, već sa svojim korisnicima, sa kojima su izolovani”, izjavio je Vučević za TV Pink.

On je naglasio da su gerontološki centri i domovi za stara lica vrlo osetljivo pitanje, što se pokazalo ne samo u Srbiji, nego i u zapadnim zemljama, da je to najranjivija kategorija stanovništva, odnosno da su te ustanove potencijalna žarišta.

“Ako tu uspemo da izdržimo da ne dođe do širenja virusa, brže ćemo uspeti da izađemo iz ove situacije”, kazao je gradonačelnik.

Naveo je da Novi Sad poslednjih dana beleži niži prosek zaraženih u odnosu na broj testiranih, ali da “to ne znači da treba da se opuštamo, jer smo ispod republičkog proseka”. Naglašava da je to, pre svega, zasluga građana koji su disciplinovani i najveći broj njih poštuje savete lekara i mere državnih ograna, ali da je to i zasluga ljudi iz zdravstva, koji su izdržali prvi udar i stvari stavili pod kontrolu.

“To ne znači da, ako napravimo ijednu grešku, videli smo, nažalost, primer naših prijatelja u Nišu i nekim drugim gradovima na jugu Srbije, pre svega u Nišavskom i Topličkom okrugu, da i jedna greška vam promeni za sekundu situaciju i iz jednog povoljnog razvoja vi dobijete potpuno katastrofičan scenario”, kazao je Vučević.

On napominje da nema opuštanja, da nema hvaljenja sa brojevima, sa statistikom…

“Dokle god budemo imali ijednog obolelog, ijednog pacijenta na respiratoru, mi ne možemo biti zadovoljni”, rekao je Vučević.