Kako se farbaju jaja u Staparu

66

Tradicionalni Uskršnji običaj farbanja jaja na Veliki petak, i ove godine je održan širom Vojvodine. U Staparu ova tradicija traje vekovima, a RTV je bio u domu porodice Aperlić.

U bilo koju od staparskih kuća da ste ušli na Veliki petak slika bi bila slična ovoj. Korpica sa jajima, lukovina, boje, i nekoliko vrednih ruku koje pomažu u poštovanju običaja. Snežani Aperlić asistiraju ćerka, bratanica i njihova drugarica. Ovo je prilika da ima prenese deo svog znanja u pripremi Uskršnje trpeze, jer i ona je učila od svoje majke.

“Ja kao dete sam čekala jedva čekala taj veliki petak, jer je bilo tradicionalno da se farbaju jaja i što je ostalo to je lukovina. To je bolja koja je prirodna i koja daje više nijansi i obično smo onda brali travice, jer je bilo proleće i onda smo stavljali trave kao aplikacije trave na jaje, umotajemo jaje u čarapu i tako farbamo u lukovini”, kaže Snežana.

Mlade ruke su pokazale da su vešte i da će običaje imati ko da nastavi. Ubacivanje listića ukrasa, vezivanje, sve je to deo posla koje su i ove tri devojke već savladale. Snežanina bratanica Anastasija, kaže da za nju to nije prvi put.

“Iako sam kao mala otišla u Sombor, ove običaje proslavljamo u sklopu porodice u Staparu, sa tetkom ili bakom, uvek me je mama učila da poštujem običaje. Pokazivala kako su oni to radili kao mali, od tad mi je to ostalo, tako kao zanimljivo mi je postalo”, dodaje Anastasija Bajčev, bratanica.

Trpeza za veliki petak je posna i skromna, i nije bila kao danas.

Na veliki petak uglavnom smo postili, ja se sećam kod moje babe i dede, oni su bili tradicionalna porodica. Mi smo uglavnom kuvali paradajz čorbu, pravili smo nasuvo i jeli smo dunsta, što se kod nas kaže, kompota. Slabo se tad kuvala riba. Ribu sad kuvamo u poslednje vreme”, objašnjava Snežana.

Prema običaju, prvo ofarbano jaje ostaje kao čuvarkuća, a domaćini će tvrdoću ljuske ostalih isprobati na uskršnje jutro, tradicionalnim tucanjem jajima. Tada će im se na trpezi pridružiti kuvana šunka.