Tiodorović: Gvozdena disciplina za optimističan scenario

77

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je u vezi sa korona virusom Srbija na dobrom putu i da se kreće ka situaciji koja će biti kontrolisana, međutim, poručio je da je i dalje neophodna gvozdena disciplina da bismo do kraja nedelje imali najoptimističniji scenario.

“Mi jesmo predvideli ovakav scenario, izbegli smo italijanski, ali je i dalje potrebna socijalna distanca i ponašanje koje smo preporučili”, rekao je Tiodorović.

Krenulo je ka pobedi, ali igra se i drugo poluvreme u kojem nema opuštanja, dodao je on.

“Može se reći da sad sve više i više pobeđujemo virus. Ali, ne možemo reći da je sada sve završeno, moramo i dalje da budemo pod velikom tenzijom, posebno u mestima poput domova za stare. Ako kontrolišemo situaciju, imaćemo situaciju do kraja nedelje da dođemo do jedne potpuno kontrolisane bolesti”, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je kazao da se ovog trenutka može reći da u Vojvodini i Beogradu nema toliko problema kao na jugu Srbije. To se, kaže, moglo očekivati, jer je nedelju dana jug Srbije kasnio za onim što se događalo na severu i u Beogradu.

On je dodao da je u Kliničkom centru Niš ima 200 pacijenata manje u odnosu na prethodne dane, dodajući da je njih 63 noćas pušteno iz bolnice.

Kako je rekao izgled za vakcinu protiv kovida 19 postoji do kraja godine, ali objektivnije je očekivati sledeće godine.