Uništen pčelinjak zbog upotrebe zabranjenog preparata

61

Foto: Pixabay

Pčelinjak kikindskog pčelara, Roberta Gorče, poptuno je uništen nakon masovnog trovanja pčela iz još uvek nepoznatih razloga. Materijalna šteta procenjena je na više od dva miliona dinara, a trovanje se desilo u više od 70 pčelinjih društava.

Na mestu blizu Iđoša gde se nalaze 73 košnice kikindskog pčelara Roberta Gorče, da je normalna situacija, niko ne bi mogao da priđe ni deset metara jer je u toku paša na uljanoj repici, od koje su pčele posebno nervozne. Međutim, umesto zujanja i hiljada pčela koje rade, potpuna je tišina. Bilo je potrebno samo nekoliko dana da se otrov nađe u košnicama, pčele su uginule, povod je još uvek nepoznat, a materijalna šteta ogromna.

”Na podnjačama smo zatekli masu uginulih pčela, koje su bukvalno bile prekrile cele podnjače. Odmah sam obavestio policiju koja je izašla na lice mesta, izvršila kriminalističko – tehničko fotografisanje, uzorkovanje uginulih pčela i uzorkovanje saća”, kaže Robert Gorča, pčelar iz Kikinde.

Uginuće pčela i uništene košnice procenjeno je na više od milion dinara, ali je propala i planirana proizvodnja meda više od dve tone, što je takođe preko milion dinara. Vlasnik pčelinjaka odustaće od proizvodnje, a košnice pretvoriti u materijal za ogrev.

”U ovom pčelinjaku neće ostati nijedna pčela, tako da ću odustati od pčelarstva jer nisam u finansijskoj mogućnosti da nastavim i obnovim pčelinjak od 70 društava”, dodaje Gorča.

Najnoviji masovni pomor pčela u okolini Kikinde samo je još jedan u nizu u poslednjih nekoliko godina, a najveću štetu trpe pčelari. Zato je važno da među onima koji žive od poljoprivrede postoji razumevanje i međusobna solidarnost.

”To je veoma mali broj ratara koji ne poštuju ono što treba. Apelujem na njih da prekinu sa upotrebom nedozvoljenih preparata jer neće biti dobro nikome, kako nama plečarima, tako ni ratarima”, ističe Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Razumevanje među poljoprivrednicima mora da postoji jer je samo prošle godine došlo do masovnog pomora kada je uništeno 1.670 košnica i pričinjena ogromna materijalna šteta. Nakon analiza, utvrđeno je da su pčele otrovane ”fipronilom” inače zabranjenim preparatom u našoj zemlji.

Izvor: RTV