Opadaju vodostaji na Bjelici, Čemernici, Moravici, Jasenici

52

Foto: Pixabay

Prema hidrološkim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a usled prestanka padavina primetno je opadanje vodostaja na sledećim vodotocima: Bjelica, Čemernica, Moravica, Skrapež, Jošanica, Raška, Jasenica, saopštilo je danas po podne JVP “Srbijavode”.

Opadanje vodostaja na pritokama Zapadne Morave, prouzrokovalo je blagi porast Zapadne Morave, a blagi porast vodostaja očekuje se i na Ibru.

Na slivu Jadra, usled velikih padavina i nakon naglog porasta vodostaja prethodnih dana, došlo je do blagog smanjenja sa tendencijom daljeg opadanja. Nadležne službe su pojačano vršile kontrolu nasipa u cilju otkrivanja slabih tačaka i eventualnih intervencija.

Vodostaji na Dunavu, Savi i Tisi su u porastu, ali još u domenu srednje visokih, dok su na Velikoj Moravi u domenu srednje visokih i visokih vrednosti za jun.

Na osnovu aktuelne hidrološke situacije i stanja zaštitnih vodnih objekata na Vodnim jedinicama „Mlava i Pek- Petrovac“ , „Drina- Loznica“, „Kolubara- Valjevo“, „Zapadna Morava-Čačak“, „Jasenica- Smederevska Palanka“, „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, „Južna Morava- Leskovac“ još uvek je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Službe JVP „Srbijavode“, nadležnih vodoprivrednih preduzeća, Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti 24 časa na terenu sa teškom mehanizacijom i prate situaciju kako bi mogli pravovremeno da deluju u cilju odbrane od poplava, navedeno je u saopštenju.