Projekat “Ekovelotur” uredio biciklističke staze

77

Foto: Pixabay

Cikloturizam je sve popularniji u svetu, a tako je i kod nas. Kako bi unapredili tu vrstu turizma, lokalne samouprave uređuju biciklističke trase i stajališta, pored značajnih turističkih destinacija. Jedan od prekograničnih projekata, koji je posvećen upravo cikloturizmu je “Ekovelotur”.

Svi turisti, koji se odluče da sever Vojvodine, dakle Suboticu, Palić i druga manja naselja, obiđu biciklom, moći će zahvaljujući projektu “Eco Velo Tour” to da urade vozeći se uređenim trasama. Ta mikroregija ima brojne potencijale, koji povezuju biciklistički i eko-turizam, a sada će imati i direktnu poveznicu sa rutom 6 koja prolazi kroz kanjon Dunava i rutama 11 i 13, koje preko Mađarske vode prema severu Evrope.

“Nisu sve trase razvijene u smislu da postoje posebni biciklistički putevi, ali su one već toliko objedinjene da je bilo jako važno da se prikaže nešto što je sada trend, a trend je eko-turizam. Ljudi koji voze bicikle, a to su različiti tipovi bicika, imaju u sebi avanturistički duh i vrlo su povezani sa prirodom, žele da vide nešto novo, a to su pre svega pejzaži i rariteti, koje mi njima možemo da pružimo”, kaže Izabela Lanјi Hnis, direktorka Fonda turističkog klastera mikroregije Subotica – Palić.

Projekat “EcoVeloTour” je počeo 2018-e, a završava se naredne godine. U sklopu projekta će se napraviti nekoliko odmorišta, na kojima će se turisti moći upoznati sa lokalnim raritetima i biodiverzitetom. Što se tiče biciklističkih ruta, njih će u Subotici i okolini biti tri.

“Jedna je tura peska, jer jeli živimo u Subotici, na delu peska, zatim tura vode i tura Banatske avanture, zato što se deo EuroVela trase pojavljuje iz Banata i to će biti isto izuzetno interesantno”, kaže Izabela Lanјi Hnis, direktorka Fonda turističkog klastera mikroregije Subotica-Palić.

Partner prekograničnog IPA projekta “EcoVeloTour” u Srbiji je Dunavski centar za kompetetitvnost, koji priprema platformu za mobilne telefone, preko koje će svi turisti moći da saznaju najvažnije informacije vezane za rute, turističke destinacije i nastavak njihovog puta u okolnim regijama.