Novi vitraži do spomen vidikovca “Senćanskoj bici”

63

Foto: Pixabay

Spomen vidikovac “Senćanska bitka” otvoren je 2010. godine. Do njega vodi dugačko kružno stepenište i kako uspon ne bi bio zamoran, na putu do kule postavljeni su vitraži koji prikazuju učesnike ovog istorijskog događaja. Sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 300.000 dinara obezbedila je opštinska uprava.

Vitraži se nalaze ispred prozora. Njih trenutno ima sedam, planirano je da bude postavljeno još deset. Senćanska bitka je brend, zaštitni znak grada. Ona ima značajnu ulogu u kreiranju imidža Sente. Spomen vidikovac posetilo je do sada 200.000 turista, kažu u opštinskoj upravi.

“Đačke ekskurzije i turisti koji dolaze, njima je to prvo mesto da vide izložbu Senćanske bitke i da iz vidikovca vide naš lep grad”, kaže Andraš Košicki, član Opštinskog veća Sente, zadužen za turizam

Turistička organizacija opštine Senta organizuje posete Spomen – vidikovcu. One se zakazuju na 024 817818.

“Možemo da se hvalimo tim da u nas posetili turisti iz celog sveta, počevši od Indonezije, Amerike, Japana, Vijetnama … iz celog sveta. Možemo reći da je naša postavka veoma popularna”, dodaje Kornel Lašković, direktor Turističke organizacije Opštine Senta.

Da biste uživali u ovom prelepom pogledu, treba da se popnete u vrh kule koja se nalazi u zgradi Opštine, a do njega vodi 209 stepenika.

Onima koji vole istoriju to neće teško pasti. Na putu do vidikovca, pored vitraža, posetioci mogu da vide i izložbu koja je smeštena na tri sprata. Tu su animirani prikaz bitke, maketa sa položajem austro – ugarske i turske vojske, autentični predmeti iz tog vremena, ali verne replike, slike, kao i veliki ekran gde jednim dodirom otkrivate sve informacije u vezi sa istorijskim događajem koji je promenio tok istorije u ovom delu Evrope.

Izvor: RTV