Slovaci u Staroj Pazovi odali počast precima

61

Foto: Pixabay

Slovaci u Staroj Pazovi su svečanim bogosluženjem odali počast precima, koji su već nakon meseca dana od dolaska na pustaru Pazovu pre dva i po veka, održali prvu propoved i tada osnovali najstariju slovačku crkvenu opština u Srbiji. Vođeni verom a došavši iz Selenče, gde u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji nisu mogli da žive nekatolici, Slovaci evangelici su postavili kamen temeljac crkvi i svojim potomcima ostavili u nasledstvo veliko bogatstvo a to je jezik, kultura i veroispovest, koja se čuva i danas.

25. jun je značajan datum za protestante iz još jednog razloga. Na taj dan pre 490 godina u nemačkom gradu Augzburg potpisano veropredanje sa osnovnim načelima, zbog čega naziv glasi Slovačka evangelička crkva augzburške veroispovesti.

Svečana liturgija je počela u hramu koji je bio pun vernika a pred oltarom su po starom običaju stajale devojke obučene narodnoj nošnji. Drugi deo bogosluženja održan je pod otvorenim nebom, upravo kao što je to bilo 25. juna 1770. sa sveštenikom Samuelom Španagelom a od tada tu je službovalo 14 sveštenika. Među gostima bili su predstavnici Slovačke ambasade, lokalne samouprave, koja je pružila podršku svečanosti, institucija i organizacija iz staropazovačke opštine, ali i predstavnici slovačkih institucija. U sklopu jubileja u prostorijama starog parohijskog doma, u Arhivu slovačke evangeličke crkve otvorena je izložba 250 starih fotografija i razglednica Stare Pazove.