Maske obavezne u javnom prevozu

48

Foto: Pixabay

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti covid-19 doneo je odluku da je nošenje zaštitne maske u javnom prevozu obavezno. U JP „Subotica-trans“ ističu da nikada nisu prestali da se pridražavaju preporuka, čak i kada nisu bile obavezujuće, te da su obezbedili dovoljne količine maski za sve vozače. S druge strane, apeluju na putnike da se i oni drže propisanih pravila.

Subotičani koje je ekipa TV Subotice zatekla na jednom od najfrekventnijih autobuskih stajališta nosili su maske. Kako su rekli, pridržavaju se mera zaštite, ne samo u javnom prevozu, već svuda gde idu. Ipak, kako pojedini dodaju, ne ponašaju se svi sugrađani odgovorno, te se dešava da pojedinci ulaze u gradski prevoz bez maski.

– Pridržavam se svih mera radi svog zdravlja. Pre smo samo mi stariji nosili, ali jutros sam došla sa omladinom i svi su bili “zapakovani”, nema tu šta. Ne smemo se igrati – rekla je jedna starija sugrađanka.

– Moram zbog korone, obavezno – dodala je kratko još jedna sugrađanka.

– Koristim masku zbog sebe, ali i zbog tuđe bezbednosti. Ne pridržavaju se svi, jer kada sam išla od Buvljaka sa linijom 6, nas troje je imalo masku i vozač. On se pridržavao, imao je masku i rukavice, a putnici ne – rekla je naša sugrađanka.

Odluka Kriznog štaba suštinski ništa ne menja u „Subotica-trasu“, kažu nadležni u ovom preduzeću, budući da su se sve vreme pridržavali svih mera prevencije. Putnicima poručuju da se pridržavaju pravila i stave maske kada ulaze u autobuse.

– „Subotica-tras“ sve vreme poštuje preporuke, s tim da je Krizni štab pre nekoliko dana ponovo doneo obavezujuću odluku da putnici u javnom prevozu moraju da koriste zaštitne maske. Dakle, obezbedili smo vozačima maske i oni su u obavezi da ih koriste, a apelujemo na putnike da poštuju te mere i da koriste maske kada putuju javnim prevozom. „Subotica-tras“ i dalje dezinfikuje vozila svakog dana. Po završetku rada, vozila se obavezno dezinfikuju, očiste i operu, i to su mere koje sprovodimo svaki dan – poručio je Vladimir Jovanović, rukovodilac gradskog i prigradskog saobraćaja.

Iz „Subotica-transa“ apeluju na putnike da što više koriste elektronske novčanike, kako bi se izbegla kupovina karata kod vozača i time smanjio kontakt u autobusima.