Nautičari čekaju povoljnije uslove za plovidbu Tisom

63

Foto: Pixabay

ZRENJANIN: Da li Tisa može da nam bude ovogodišnje more, pitaju se mnogi. Da, ali za otprilike dve nedelje, kaže Saša Popov, iz Nautičkog kluba Begej.

– Vodostaj Tise je u ovom trenutku vrlo visok a, prema prognozama koje mi nautičari pratimo, reka uzvodno i dalje raste. Ne samo što je visoka, nego je i vrlo brza. Da nije bilo ovih velikih kiša, protok vode bi bio 400 kubnih metara u sekundi, a sada je to 1600 kubika u sekundi – ističe Popov i dodaje da brza Tisa nosi razne naplavine, kao i stabla, a boja joj je mutno žuta.

Sva plovila su trenutno na vezu, jer plovidba nije bezbedna. Nade se polažu u Dunav, koji je u opadanju, što znači da će moći da primi vodu iz Tise, pa se u narednih desetak dana očekuje normalizacija stanja i isplovljavanje.

-U ovom trenutku Tisa nije baš najbolje mesto za kupanje, pecanje i plovidbu – kategoričan je Popov.U marini na Tisi, kod Aradca, trenutno je na vezu 120 plovila. Moglo bi ih biti još više, da ima slobodnih vezova.

– Mogli bismo primiti još pedesetak plovila, toliko ima interesovanja, ali ne možemo da se širimo, jer nemamo prostora. Za nautički turizam vlada sve veće interesovanje, ali to nije od danas, tako je već nekoliko godina – ističe Popov.

Nautičari jedva čekaju smirivanje vodostaja, pa da zaplove. – Plovila su u vodi, porinuta još početkom maja. Sada nam treba malo više sunca, prestanak padavina i dobar vetar u leđa – kaže Saša Popov.

Inače, bez obzira na trenutno stanje, Zrenjanincu Ladislavu Baueru je u četvrtak pošlo za rukom da na Tisi ulovi soma teškog čak 60 kilograma.

– Ovog kapitalca ulovio sam na vršku, što je poseban način ribarenja. Vrška se, kao vrsta zamke, postavi tamo gde treba i som, kada uđe u nju, ne ume da izađe – kaže Bauer.

On je, inače, strastveni ribolovac i alas, i kad god mu vreme dozvoli sa drugarima je na Tisi. Ovo mu je najveći ulov do sada. Kaže da u mutnoj vodi, baš kakva je sada Tisa, najbolje radi som.

Ž. Balaban