Gradiće se vinska kuća u Inđiji

143

Foto: Pixabay

Treći po redu Festival fruškogorskih vina održan je u nedelju ispred Kuće Vojnovića, gde se predstavilo tridesetak najboljih vinarija sa fruškogorskog podneblja. Inđijska vina izložile su vinarije Aven, Akuminkum, Komazec, Ravnica, Radojčić, Sokolov zamak, Stojanović, Heror i Šapat.

Festival je otvorio predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, koji je istakao da je inđijski festival ove godine značajno podigao organizacionu lestvicu i najavio izgradnju vinske kuće.

-To će biti mesto gde će vinari imati svoj kutak za obuku, seminare, degustaciju i druge aktivnosti- rekao je Gak.

Na festivalu su dodeljene i nagrade za najbolja vina, a u kategoriji belih, zlato su osvojile vinarija Majorski iz Stare Pazove za vino „Morava“, Vojnović iz Begeča za „Sovinjon blan“ i Komazec iz Inđije za „Palavu”.

Kad je reč o najboljim crvenim vinima na inđijskom festivalu nagrađeni su „Merlo kaberne balans“ vinarije Aven i „Gazdino crveno kuve barik“ vinarije Komazec.

Prvo mesto u kategoriji roze vina zauzela je inđijska vinarija Komazec sa vinom „Roze Anđela“.

Inđijske vinarije bile su najbolje i u kategoriji takozvanih specijalnih vina-„Bermet crveni“ iz vinarije Komazec, „Bermet crni tango“ iz vinarije Ravnica i „Bermet“iz vinarije Kontić podelile su zlatne pehare.

Osim degustacije najboljih vina, posetioci su uživali u kabareu „Vina i ljubavi“ Ivice Stojanovića i Vinodulije, kao i koncertu lokalne grupe „Stare kuke“.