Izložba “Intimnost našeg doma” u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji

60

Foto: Pixabay

U salonu Savremene galerije Zrenjanin postavljena je izložba “Intimnost našeg doma” koja je inspirisana situacijom koju je izazvala pandemija koronavirusa, kada smo bili primorani da duže boravimo u svojim domovima. Reč je o radovima iz kolekcije zrenjaninske Galerije.

Tokom vanrednog stanja zbog korona virusa, povukli smo se u naše kuće, i u fokusu su se našle stvari, porodica i dom, koji su kao narativi bili jako bitni u slikarstvu intimizma krajem 19. i početkom 20. veka, kaže Slavica Popov, viša kustoskinja i autorka ove izložbe. Ona dodaje da kolekcija Savremene Galerije pored radova Milenka Šerbana, Nedeljka Gvozdenovića, Stojana Aralice i Nikole Graovca, nema dovoljno radova predstavnika srpskog intimizma, pa su u ovu postavku uključeni i radovi umetnika koji ne pripadaju ovom umetničkom pravcu.

„Sve u cilju da prikažemo te neke prizore iz doma sa kojima smo se u ovmo izazovnom periodu malo češće susretali, pa su se tako u postavci našli i radovi nekih savremenih umetnika kao što su Nadežda Kirćanski, Martina Marković, Monika Sigeti, Tadija Janičić i drugi“, objašnjava Slavica Popov.

Radovi nas, kaže autorka, kroz jedan pogled kroz prozor uvode u prostor doma, gde su prikazani enterijeri i ljudi u njima, mrtve prirode, kao i prijatni i manje prijatni prizori.

“Gde prostor doma predstavlja jedno sigurno mesto, ali i mestio zločina, gde se suočavamo sa različitim mislima, emocijama, sa različitim fizičkim potrebama, duhovnim vrednostima i zajedničkim aktivnostima sa ukućanima”, priča Popov.

32 slike, akvareli, grafike i crteži nastali u periodu 1951. do 2017. godine, koji su deo kolekcije zrenjaninske Galerije, pred publikom će biti do 2. septembra.