Ministarstvo: Verska nastava neće biti ukinuta

68

Foto: Pixabay

Stručno uputstvo za formiranje odeljenja i grupa izbornih predmeta ne dovodi do ukidanja verske nastave, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, a resorni ministar Mladen Šarčević poručio je da predmet verska nastava u osnovnim i srednjim školama i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta.

Ministarstvo prosvete je donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu.
Kako se navodi u saopštenju, to uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju ta odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.
“Verska nastava u osnovnim i srednjim školama je deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati i ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za njega opredele”, naglasio je ministar Šarčević.
Prema njegovim rečima, “versku nastavu učenici rado biraju svake godine i nije utvrđeno osipanje broja učenika u prethodnim godinama”.
Svaka škola će se za formiranje grupa verske nastave obraćati nadležnoj školskoj upravi, navodi ministar i dodaje da će se u svakoj situaciji voditi računa o tome da se odobri potreban broj grupa verske nastave tako da se osigura kvalitet realizacije.
Poručuje da “sve verske zajednice sa Ministarstvom održavaju najbolje moguće odnose u razvoju programa nastave i u stvaranju uslova za nastavnike verske nastave”. Kada je u pitanju Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa, kako navodi Šarčević, godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada.
Ministarstvo saopštava i da je ministar Šarčević obećao patrijarhu Irineju da će se izmenama Zakona obrazovanja i vaspitanja, kao što je planirano, u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se zapošljavati na neodređeno. Obim njihovih aktivnosti se, kako se dodaje, uvođenjem jednosmenskog rada, proširio na mnoge radionice.