Simpozijum skulpture u Kikindi 7. jula

109

U Kikindi će, u utorak, 7. jula, svečano biti otvoren 39. Simpozijum skulpture u terakoti “Terra’’ na kom će ove godine učestvovati šestoro umetnika.

Do kraja jula, koliko traje saziv vajara, u Kikindi će boraviti i stvarati Nikolae Moldovan iz Rumunije sa Akademije umetnosti u Bukureštu, Mark Leuhtold iz Amerike, čije su skulpture ušle u kolekcije muzeja Metropolitan i Brooklin, a učestvuje i Tamara Sekulić iz Hrvatske, koja je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Takođe, predstavnici Srbije biće Mirjana Blagojev, koja je magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Slobodan Stojanović autor 30 samostalnih izložbi i Branislav Nikolić iz Šapca, koji je magistrirao na Holandskom umetničkom institutu.

‘’Do trećeg jula svi učesncii trebalo bi da budu u našem gradu. Ove godine gosti će nam biti iz Amerike, Rumunije, Hrvatske i naše zemlje. Opšte je već poznato da se za naš Simpozijum ne konkuriše, već mi pozivamo etabliranog umetnika koji ima punu slobodu izbora o temi koju će obraditi”, podseća Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra’’.

U okviru 39. Simpozijuma, na programu je i muzički festival koji će ove godine biti posvećen i deci. Sve bi trebalo da bude održano u dvorištu Ateljea, s obzirom na situaciju sa koronavirusom. Dvodnevni program “Terra Viva’’ počinje 16. jula, a posebna pažnja biće posvećena deci.

“Terra kids počinje u 16 sati i deca će moći da uživaju u muzičkom programu, interaktivnim predstavama, u radionici gađanja lukom i strelom, u radionici origamija, a radiće se i sa glinom, odnosno radiće zajedno sa učesnicima Simpozijuma. Predviđen je i koncert za bebe, decu i omladinu. Kasnije od 21 sata počinje Terra beatz, što znači da posetioci mogu da očekuju kvalitetnu muziku kao i nastup DJ-jeva”, ističe Igor Grandić, jedan od organizatora Festivala ‘’Terra Viva’’.

Za 17. jul previđen je drugi deo koncertnog programa.

“Ove godine učestvovaće bend “Thing’’ iz Beograda, posle njih predstaviće se bend ‘’Sink Sikas’’ balkansko-mađarska soul, funk, rege grupa koja nam dolazi iz Sente, Subotice, Ade i Novog Bečeja. Veče zatvara Horsman koyote, dok će mu podrška biti Martinezz iz Kikinde. Program počinje u 21 sat. Imamo program i 22. jula od 19 sati kada će nastupiti tri klasične umetnice. Moći ćemo da pogledamo Nikolinu Suvajdžić, Isidoru Vlašić i Jelenu Jerković.To veće zvaće se Terra klasika”, kaže Aleksandar Lipovan, takođe jedan od organizatora Festivala.

U okviru 39. Simpozijuma vajara, 23. jula održaće se i pesničko veče, a previđena je promocija zbirke soneta ‘”Ples Lepenskog Vira’’, Jasne Mladenović iz Sremskih Karlovaca.