Sombor: U Kulturnom centru “Laza Kostić” izložba “Pariske impresije”

96

Foto: Pixabay

Mulen ruž, Slikari na Monmartru, Crveno drvo, Muzej Luvr, Jelisejska polja… deo su zbirke dvadeset i pet pastela Zorana Stošića Vranjskog nastalih 1989. godine prilikom održavanja Stošićeve izložbe u Kulturnom centru Jugoslavije u Parizu. Ove slike čine “Pariske impresije”, izložbu postavljenu u Galeriji Kulturnog centra Laza Kostić u Somboru.

“Kao da sam sad tamo! Znate onako, malo nostalgično. Tamo sam video mnogo naših slikara koji su na Monmartru i koji tamo slikaju i koji su sa mnom podelili razna osećanja ali raditi u Parizu, živeti i slikati u Parizu – to je za jednog slikara velika čast. Za mene je najveća čast što mogu ove pastele jednoga dana da priložim mom legatu u Vranju” ispričao je slikar Zoran Stošić Vranjski.

“On je tražio impresionistički duh koji je tražio u Parizu a pastel je savršena tehnika da se to izvede. Postigao je ono treperenje koje i očekujemo od prikaza vedute grada od svetlosti, od onoga što se dešava u njemu i te vreve koju je on zabeležio” kaže Tatjana Dimitrijević, urednica likovnih programa Galerije KC Laza Kostić u Somboru.

Vranjski je prisutan šezdeset pet godina na domaćoj i međunarodnoj sceni a legate u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru svake godine dopuni svojim slikarskim radovima.