U Kikindi više od dva meseca nema novozaraženih

94

Foto: Pixabay

U Kikindi više od dva meseca nema novozaraženih. Tome su doprinele pravovremene i efikasne mere, ali i disciplina građana. Ipak, epidemiolozi apeluju da je virus još i da se tri ključne mere prevencije: fizička distanca, nošenje maske u zatvorenom prostoru i higijena ruku i dalje moraju strogo sprovoditi.

Prvobitno žarište virusa korona brzo je postalo mesto za primer. Adekvatne mere lokalnog Kriznog štaba dopinele su da Kikinda i ceo Severni Banat danas imaju i više nego povoljnu epidemiološku sliku, kaže doktorka Sandra Radlović, epidemiolog i direktorka Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

“Ja mogu da kažem da u Kikindi u poslednja dva meseca ne registrujemo nijedan slučaj novoobolelog od virusa kovid 19. Poštovanje svih propisanih epidemijskih mera u Kikindi doprinelo je da imamo zadovoljavajuću epidemiološku situaciju”, izjavila je Radlović.

Ipak, virus je i dalje aktivan. Zato apeli epidemiologa i već svima poznate mere i dalje moraju biti strogo poštovani, dodala je Radlović:

“Ono što je važno da svako shvati da je sam odgovoran i da svako za sebe nađe najbolji način kako će se zaštititi od korona virusa. Ja kao epidemiolog mogu da kažem tri stvari, za koje mislim da su vrlo jednostavne: prvo je pravilno nošenje zaštitnih maski preko nosa i usta u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance i higijena ruku.“

Naša sagovornica smatra da su, za sada, apeli dovoljni, budući da su svest o ozbiljnosti samog virusa i lična odgovornost na visokom nivou. Pred nama je dug put u borbi protiv infekcije, jer se vakcina očekuje u najbolje slučaju tek naredne godinode. Od građana se očekuje da ostanu disciplinovani, jer se pokazalo da samo tako postajemo grad za primer.