U Somboru basketaši i fijakeristi mamili uzdahe

62

Foto: Pixabay

Vidovdanski vikend, sunčan i gotovo vreo, bio je prilika za Somborce i njihove goste da posete nekoliko manifestacija „na otvorenom“. Time je smanjen rizik od zaražavanja koronavirusom, ali očigledno odsustvo bilo kakvih mera zaštite u vidu maski i rukavica donekle je bacilo senku na zanimljive događaje.

Početak je bio u znaku sporta, tačnije 10. jubilarnog basket turnira na terenima u Jamama, koji su široj srpskoj javnosti postali poznati kao tereni na kojima je prve košarkaške korake napravio as Denver Nagetsa i srpske reprezentacije Nikola Jokić, da bi dan kasnije, u nedelju „na svoje“ došli i ljubitelji konjičkog sporta, zahvaljujući entuzijastima iz Konjičkog kluba „Zapadna Bačka“.

Svojevrsni vrhunac proslave Vidovdana je bio bokserski turnir posvećen heroju sa Košara Miroslavu Gucunji, Somborcu koji je položio svoj život u odbrani domovine.

Na jubilarnom desetom „Vidovdanskom turniru“ u basketu odigranom u subotu na terenu u Jamama učestvovalo je jedanaest ekipa podeljenih u četiri grupe, odakle su se po dve prvoplasirane našle u borbi za nagradu od 50.000 dinara.

Pored domaćina, na turniru su učestvovale i ekipe iz Beočina, Novog Sada i Subotice. Sportsko udruženje „Student“ organizovalo je turnir uz podršku Grada i njegovog Sportskog saveza i Sportskog centra „Soko“, a jedan od organizatora, Jovan Uzelac, istakao je da učešće ekipa iz različitih gradova potvrđuje kvalitet turnira.

– Ono što nas raduje je to što je bilo dosta ekipa sa strane, što znači da su prepoznali kvalitet turnira. Imali smo veliku čast i zadovoljstvo da nam turnir sude najbolje sudije kako u Srbiji tako i u svetu, a to su Jasmina Juras i Miroslava Jovičin, uz pomoć mlade nade Nikole Lazukića i našeg iskusnog Somborca Strahinje Svilara – rekao je Uzelac.

U finalu su se sastale ekipe „Armagedon“ iz Novog Sada i domaći tim „Dalmatinski podrum“. Ispostavilo se da su se Novosađani bolje snašli na gostujućem terenu, što i ne čudi pošto dolaze iz grada koji je dao višestruke svetske prvake u basketu. U neizvesnom finalu pobedili su rezultatom 21:18.

Dan kasnije, baš na Vidovdan, u organizaciji ovdašnjeg Udruženja ljubitelja konja „Zapadna Bačka“ a pod pokroviteljstvom Grada Sombora održan je peti „Defile jahača, fijakera i zaprega“ u kojem je, pored 29 fijakera i zaprega, učestvovao i 21 jahač, što je najveći broj učesnika u poludecenijskoj manifestaciji. Predsednik Udruženja ljubitelja konja „Zapadna Bačka“ Mirjana Maričić istakla je da je cilj manifestacije da se učesnici opuste i da uživaju zajedno sa posetiocima.

– Mi se trudimo da svi uživamo, u tome je razlika, nema takmičenja, nema izbora za najlepši fijaker, najboljeg konja, najlepšu opremu, tako da su učesnici opušteni, i verujem da uživaju u svemu, a to se vidi i po broju koji će ovde biti. Mislim da će biti oko stotinak učesnika – naglasila je Marijana Maričić, i dodala da se ove godine defile prvi put održava na terenu FK „Žak“ pošto je u toku rekonstrukcija gradskog hipodroma – Mi inače volimo da budemo na hipodromu, mnogo je bezbednije, ali sad moramo ovako i zbog toga smo uveli jednu novinu,  da zaista taj defile prođe kroz grad kao nekada i da svi zajedno doživimo te čari vožnje i tradicije koja nam je ostavljena da je sačuvamo.

Prisutne je pozdravila i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakavši da „Defile jahača, fijakera i zaprega“ čuva somborsku tradiciju.