Kikindske zanatlije ostvaruju veći prihod nakon ukidanja restriktivnih mera

57

Foto: Pixabay

Kikindske zanatlije tokom juna ostvarile su donekle bolju proizvodnju u odnosu na maj, što im uliva dozu optimizma da će se finansijska situacija poboljšati u narednom periodu. Povećanje prihoda osetili su, pre svega, oni koji se bave starim zanatima.

Živan Vukić bavi se staklorezačkim zanatom već decenijama u Kikindi i jedan je od onih koji je bio prinuđen da zatvori svoju prodavnicu tokom vanredne situacije. Tradicija poslovanja koju Vukić neguje Kikinđani prepoznaju, što se posebno osetilo u junu, dva meseca nakon ukidanja restriktivnih mera koje su bile na snazi.

“U odnosu na period pre svega što se desilo, prodaja nije tako dobra. To se lako vidi po obimu posla. Ono što je važno, jeste da se polako situacija poboljšava i sve kreće na bolje. Mi živimo isključivo od građana zaposlenih u velikim kompanijama, tako da mi je veoma važno da su oni radno angažovani i da uredno primaju plate jer je sve to povezano”, kazao je kaže Vukić.

Kikinđani su tokom vanredne situacije pokazali veliku disciplinu, što je podrazumevalo i slabije izlaženje iz svojih domova, a slična praksa sa obazrivošću nastavila se i tokom maja i juna, što su osetili oni koji se bave prodajom suvenira i dekorativnih predmeta za kuću.

“Primetno je da se starija populacija u našem gradu pridržava svih propisanih mera, tako da je evidetno da je onih penzionera koji prošetaju gradom znatno manje, ne razgledaju i ne ulaze u naše radnje kao pre. Mlađi dolaze, nešto kupe, ali je činjenica da nam je promet opao. Svi moramo da se borimo sa ovim, tako da se nadam da ćemo uspeti da pobedimo i ovoga puta”, dodaje Jelena Maksimović, vlasnica prodavnice u Kikindi.

Maj je, po pitanju poslovanja, bio znatno slabiji u odnosu na druge mesece. U junu je primetan boljitak, što mnogima uliva dozu optimizma.

“Maj je bio prilično loš, jun je bio dosta bolji, a šta će biti u julu ne znamo. Mnogo toga zavisi od narednog perioda koji nam predstoji, odnosno na koji način ćemo se izboriti sa situacijom u vezi sa korona virusom. Mnogo toga ne zavisi od nas, na nama je da radimo”, smatra Dragoljub Repac, član Saveta preduzetnika Srbije.

Intervencija države, koja je isplatila novčana sredstva preduzetnicima, dočekana je kao velika pomoć, a omogućeno prolongiranje otplate takođe će biti iskorišćeno da se sredstva preusmere na, u ovom trenutku, važnije stvari.

Izvor: RTV