Tri miliona evra za Vojvođansku rvačku akademiju

68

Foto: Pixabay

Donacijom Vlade Mađarske u Kanjiži počinje izgradnja Vojvođanske rvačke akademije u vrednosti tri miliona evra.

Ugovor za izvođenje radova na zdanju buduće institucije značajne za razvoj rvačkog sporta u Vojvodini i Srbiji juče su u Gradskoj kući Kanjiže potpisali upravitelj Fondacije Vojvođanska rvačka akademija Zoltan Balint i predstavnica odabranog izvođača građevinskog preduzeća „Jumol“ iz Subotice Andrea Feher, u prisustvu predsednika kanjiške opštine Roberta Fejstamera.

Opština Kanjiža za ovaj poduhvat daje logističku podršku, a obezbediće i neophodnu infrastrukturu za izgradnju i nesmetano funkcionisanje, izjavio je Fejstamer. Novi objekat sa pratećim sadržajima biće izgrađen nedaleko od „Banje Kanjiža“, na placu iza sadašnje lokacije JKP „Komunalac“.

– Ovo je veliki iskorak na polju razvoja sporta na teritoriji kanjiške opštine koja ima 13 naselja i 38 različitih sportskih klubova. Rvački klub „Potisje“ uvek se isticao po rezultatima i okupljanju mladih, ali su skoro jedini koji nemaju svoju salu za treninge i svoj dom, međutim nije to bio razlog za izgradnju objekta Vojvođanske rvačke akademije, nego zapaženi rezultati za više od pola veka postojanja kluba. Radujem se da će Vojvođanska rvačka akademija biti izgrađena baš u Kanjiži. Nama kao opštini je značajna i činjenica da će se polaznici Vojvođanske rvačke akademije školovati u našoj sredini – rekao je Fejstamer.

M. Mitrović/Inspiracija pronađena u tradicionalnoj vojvođanskoj arhitekturi
Foto: M. Mitrović/Inspiracija pronađena u tradicionalnoj vojvođanskoj arhitekturi

Najavljeno je da će izgradnja objekta početi 10. jula i ugovoreni rok za završetak je 10. avgust iduće godine, kako bi ova institucija mogla da otpočne sa funkcionisanjem od početka školske 2021/22. godine

Projektant zdanja Vojvođanske rvačke akademije arhitekta Zoltan Valkai iz Kanjiže, pojasnio je da je pristalica regionalnog arhitektonskog izraza i da je inspiraciju, forme i simbole crpeo iz autohtone vojvođanske arhitekture. Objekat sa jednim spratom i potkrovljem je ukupne korisne površine od skoro 3.000 kvadratnih metara i sastoji se od iternata za smeštaj 49 osoba, koji je nalik na tradicionalu vojvođansku kuću sa unutrašnjim i spoljašnjim tremom, a zabat će krasiti geometrijska slika stvaranja i sastava sveta.

– Drugi deo, namenjen treninzima sprotista izgleda kao jedan veliki šator, sa pojačanim naglaskom na borilački deo koji će koristiti rvači za treninge i nadmetanja, jer mislim da dobar rvač treba da bude masivan, da iz jedne tačke teško može biti izbačen. Filozofija prostora u niziji je u stvari centrirana, gde postoji jedna tačka gde stojimo, a oko nas svet. Zato sam i oblikovao centralni deo sale za treninge sa krovom koji podseća na šator. Pored toga koristio sam i neke elemente koji su direktno za Kanjižu, koji se nalaze na zastavi kanjiške opštine i druge elemente koji ne znače puno, ali ipak daju duhovni karakter objektu i pored toga što je u pitanju objekat namenjen sportistima – objašnjava arhitekta Valkai.

Sala za treninge sa rvačkim borilištima biće površine 800 kvadratnih metara, sa galerijom za 350 gledalaca, a uz internat objekat će imati teretanu i sve neophodne prateće sadržaje.

Upravitelj Fondacije „Vojvođanska rvačka” akademija Zoltan Balint iz Kanjiže, inače i predsednik Skupštine Rvačkog saveza Srbije, uveren je da će izgradnja trajati kraće nego što je trajao čitav proces dok se stiglo do odabira izvođača radova i potpisivanja ugovora za izgradnju.

– Akademija će puno značiti prvenstveno za unapređenje rvanja u Vojvodini, a takođe i na teritoriji cele Srbije, jer želimo ovde najtalentovaniju decu svih naših klubova uzrasta od 15 do 20 godina – kaže Balint. – Raspolagaće se sa smeštajnim prostorom za 49 odoba, predviđeno je da angažujemo do 30 rvača i nekolicinu trenera, a preostali deo bi koristili za stalne pripreme raznih reprezentativnih selekcija i klubova koji bi dolazili kod nas da se usavršavaju. Po projektu, boravak u akademiji biće besplatan, a troškove će snositi rvački savezi Mađarske, Srbije i Vojvodine, jer je naš stručni program ušao u strategiju i razvoja rvanja u Vojvodini i Srbiji.

Prvi uslov za dolazak u akademiju biće da su mladi raspoloženi, jer će ovde biti veći obim i intenzivniji rad, zahtevaće njihovo veće zalaganje nego što se to traži u klubovima. Deca će se pratiti već od uzrasta od 11 godina i prema sagledavanju stručnjaka preporuka će biti i njihova uspešnost.

– Polaznici akademije će odavde pohađati škole i svaki će ostati član svog matičnog kluba, jer mi želimo da se rvački talenti pojedinačno usavršavaju i podižu nivo pripremljenosti i znanja, da bi bili vrsni predstavnici našeg rvanja na velikim svetskim takmičenjima, zaključio je Zoltan Balint.

Projekat „Fokus na Kanjižu” realizuje „Dunav Produkcija” a sufinansira Opština Kanjiža. Stavovi u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Dnevnik.rs