Zrenjanin: Veliko interesovanje za sredstva za samozapošljavanje

64

Foto: Pixabay

Programi samozapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje su među najpopularnijima za one koji se opredeljuju za pokretanje sopstvenog posla. Ove godine najviše su otvarane advokatske kancelarije, knjigovodstvene usluge, frizerski saloni, a potom i firme iz proizvodnih delatnosti. Za razliku od ranijih godina, sada je ravnopravan broj muškaraca i žena koji konkurišu za sredstva.

Stomatolog Vera Tapado privatnu ordinaciju otvorila je pre dve godine, a na samom početku aplicirala je za sredstva za samozapošljavanje koja su pokrila deo troškova za otpočinjanje posla. Pre toga radila je dve godine u Mađarskoj, najpre dve decenije u zrenjaninskom Domu zdravlja.

“To su ograničena sredstva koja ne mogu sve da pokriju, ali mogu jedan deo, tako da je taj novac pomogao u tom smislu da sam se pre mogla odlučiti za otvaranje privatne ordinacije. Mislim da je to neki logičan redosled, da tako kažem, nakon završetka fakulteta staž, iskustvo u Domu zdravlja i onda neko novo polje koje se otvara, gde ste zaista samo vi sami i gde se dokazujete vi sami”, priča Vera Tapado.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Zrenjaninu, kažu da je ove godine mogućnost da koristi ove sredstva u Srednjobanatskom okrugu imalo 43 lica, od kojih su 20 žene.

“Opredeljenje za preduzetništvo ne zavisi od zanimanja, to su različite struke, pri čemu, kada govorimo o visokoškolcima tu onda je tendencija da se otvaraju advokatske kancelarije, veterinarske ambulante, različite agencije za konsultantske usluge, stomatološke ordinacije“, kaže Aleksandra Štrbac iz nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Zrenjanin.

Iznos subvencija ove godine iznosio je 250 hiljada dinara.

“Ove godine je otvarano najviše advokatskih kancelarija, zatim agencija za knjigovodstvene usluge, frizerskih salona i ostalih usluga, i tu je reč o firmama koje otvaraju i žene i muškarci. Onda slede firme čija je delatnost proizvodnja“, ističe Aleksandra Štrbac.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u srednjem Banatu na posao čeka 11 210 osoba, a u Zrenjaninu oko 5 700 ljudi.