Duga tradicija proizvodnje rezanog cveta ruže na severu Banata

67

Foto: Pixabay

Proizvodnja rezanog cveta ruže ima dugu tradiciju na severu Banata, a poslednjih godina posebno se ističe porodica Vorgić koja na svom imanju u Sanadu više od 60 sorti ruža proizvodi na oko 8.000 kvadratnih metara. Zahvaljujući proširenju kapaciteta, ali i dosta ulaganja u samu proizvodnju, Vorgići su razvili tržište po celoj Vojvodini, Beogradu i drugim gradovima naše zemlje.

Porodica Vorgić na svom imanju u Sanadu u opštini Čoka proizvodi ruže na oko 8.000 kvadratnih metara. Više od 60 sorti ruža, Vorgići proizvode na oko 3.000 kvadrata u zaštićenom prostoru, dok je ostatak na otvorenom. Tržište je veoma veliko, ali i zahtevno.

Međutim, zahvaljujući tradiciji koju neguju decenijama sa kolena na koleno, uspevaju da budu jedni od proizvođača koji mogu da zadovolje sve potrebe na celoj teritoriji Vojvodine, Beograda i drugih gradova u našoj zemlji.

”Postoji tržište za kvalitetan cvet. Dugo mi snabdevamo celu Vojvodinu, deo Beograda, polako se širimo, ali jedino kvalitetom to možemo da postignemo”, rekao je Igor Vorgić, proizvođač ruža iz Čoke.

Uprkos brojnim problemima, porodica Vorgić odlučila je da nastavi proizvodnju i da ne odustane od posla koji je kod njih prisutan decenijama. Imaju velike planove, izgradili su nove konstrukcije ojačane i zaštićene, uz dalje planove o proširenju proizvodnje. Više posla zahteva i mnogo veće angažovanje.

”Nekako smo mi navikli da stalno padamo i ustajemo. Borimo se, tako da sve ovo što nam se dešava je neka škola. Imamo svoj cilj da postanemo najkvalitetniji proizvođači rezanog cveta ruže i ne može ništa na tome da nas zaustavi”, dodao je Igor.

Saradnja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i porodice Vorgić traje već godinama, tako da je proizvodnja unapređena zahvaljujući kupovini sistema za navodnjavanje, plastenika i ostale opreme, za šta je resorni Sekretarijat obezbedio sredstva. Pored toga, opština Čoka izdvaja sredstva za subvencionisanje proizvodnje, kao i neophodnu pomoć prilikom proširenja kapaciteta.

”Ono što sam saznala jeste da žele da prošire svoju proizvodnju tako što će proširiti kapacitete. Čoka je u komasaciji, možemo mnogo da pomognemo, a isto tako i oko osiguranja ovih ruža gde Čoka izdvaja 30 odsto, plus država daje 40 odsto, što je 70 odsto povraćaja za osiguranje. Uspeli smo da poljoprivrednicima olakšamo posao prilikom popunjavanja administracije”, rekao je Stana Đember, predsednica opštine Čoka.

Proizvodnja ruža vrlo je zahtevan posao za koji je neophodna celodnevna briga, što naši sagovornici najbolje znaju. Zahvaljujući kvalitetu razvili su tržište po celoj Vojvodini, a nakon što sve vrate u prvobitno stanje, imaju i druge velike planove i veoma su ambiciozni.