Održana likovna kolonija Novosadskog dečjeg kulturnog centra

66

Foto: Pixabay

Izložbom radova mališana u Galeriji Novosadskog dečjeg kulturnog centra (NSDKC), Radnička 20, juče su završene radionice u okviru Dečije likovne kolonije, koje je organizovao NSDKC od ponedeljka, 29. juna.

Program Dečije likovne kolonije prilagođen je deci od šest do 12 godina, koja su podeljena u četiri grupe po šest mališana, dok je svakoj grupi do eljen jedan od predavača koji ih je tog dana učio novoj tehnici slikanja. Likovni pedagozi Marta Kiš Buterer, Ljubica Tankosić, Jelena Tišma i Ljiljana Božić svakodnevno su posvećivali pažnju deci, otkrivajući im različite tehnike poput monotipije, kolografije, batik, reciklaže i  pustovanja.

– Ovo je prva Dečija likovna kolonija NDKC-a i nadam se da će nam ona prerasti u tradiciju – kazala je likovni pedagog Ljubica Tankosić. –   Deca kroz naše radionice razvijaju socijalne veštine, jer se oni međusobno uglavnom ne poznaju, pa stiču nova poznanstva. Većini mališana ovo je prvi susret sa ustanovama kulture, što je bila dobra prilika da nauče manire i pravila ponašanja u njima, kao i da steknu naviku odlaska u galerije.

– Svrha ovih radionica je da se deca nauče tehnikama koje im nisu  dostupne u redovnom školovanju – kazala je Ljubica Tankosić. –   Prilagodili smo i terminologiju njihovom uzrastu, da znanja  pojednostavimo i prilagodimo njima, da im ona budu bliska, ali da opet imaju nešto novo što bi mogli naučiti.

Polaznika Dečije likovne kolonije bilo je 24 i svi njihovi radovi izloženi su Galeriji NSDKC-a, čemu se posebno raduje Mila, koja je  učestvovala na svim radionicama prethodne nedelje u okviru Zmajevih  dečjih igara, kao i ove. Kako je Mila rekla, naučila je mozaik, štampanje presom, a željno je iščekivala i izložbu jer su na nju došli i njeni baka i deka. Pored toga, stekla je novu prijateljicu, što joj je radionice učinilo još zanimljivijim.