Tisa opada, ali je opasna za kupače

118

Foto: Pixabay

Vrh vodenog talasa na Tisi prošao je u utorak kada je kod Sente zabeležen vodostaj od 536 centimetara i prethodna dva dana je prisutna tendencija opadanja, pa je juče vodomer pokazao nivo od 516 centimetara ili smanjenje za 20 centimetara.

Slično je stanje i na vodomernim stanicama kod Novog Kneževca i Novog Bečeja.

Porast vodostaja Tise do kojeg je došlo u poslednje vreme nije ugrožavao naselja, mada je pre nego što je počelo opadanje, na pojedinim deonicama reka izašla iz korita, međutim, prvi stepen odbrane od poplave je tek kada nivo vode dostigne 600 centimetara.

Zbog visokog vodostaja i mutne vode koja nosi i dosta smeća, granje i stabla drveća, samo pojedini mahom najhrabriji mlađi žitelji Potisja plivaju u reci, dok većina po toplom vremenu sa tropskim temperaturama osveženje traži na bazenima.

Stručnjaci upozoravaju da je kupanje u reci Tisi sada opasno po život, a pored brze rečne struje najveću opasnost predstavljaju granje i stabla drveća. Koordinator Spasilačkog tima „Tisa” u Senti Nandor Baranji upozorava da pored onoga što je uočljivo na površini vode, postoje opasnosti koje na prvi pogled nisu vidljive.

–  Predmeti plove ne samo po površini, već i ispod nivoa vode, 40 do 50 centimetara, pa se ne vide golim okom, ali u njih se plivač može zaplesti i iz toga mogu nastati neopozive tragedije – ukazuje Baranji i dodaje da opasnost predstavljaju i sakriveni podvodni vrtlozi, čija snaga se ne može predvideti.

Kako Tisa nije pogodna za kupanje, žitelji Sente koriste bazene u Narodnoj bašti, dok je u Adi na raspolaganju bazenski kompleks RC „Adica”. Na kanjiškom Štrandu sezona je otpočela na bazenima na samoj obali Tise. Ljubitelji prirode koriste kampove u Kanjiži i Adi, kod Sente borave u vikend naselju Halas čarda, a objekata za letnji boravak ima i u drugim mestima uz Tisu.