Distanca neophodna i u baštama kafića

60
Foto: Dnevnik.rs

U skladu sa novim merama koje je zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom doneo Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada, a koje, između ostalog, podrazumevaju obavezno nošenje maski i zabranu okupljanja više od pet osoba u zatvorenom prostoru uz fizičku distancu, ugostitelji, kao i tržni-centri moraju da prilagode svoj rad.

Ugostiteljima je naloženo da svoj rad preorijentišu na otvoreni prostor uz mere zaštite. Preporučeno je da postavljaju dezobarijere i dezinfekciona sredstva na ulazima objekata, ali i da dezinfikuju stolove i stolice, escajg i ostali pribor i da provetravaju zatvorene delove objekata.

Kako saznajemo od predsednika Udruženja ugostitelja Novog Sada „UGONS 1946” Milenka Mijića, radno vreme svih ugostitelja u gradu ostaje isto, ali će zbog mera prevencije širenja virusa biti pojačan nadzor.

– U Novom Sadu se noćni klubovi ne zatvaraju, a prema saznajima koje imam, već nekoliko takvih ugostiteljskih objekata je zatvoreno, a neki su smanjili kapacitete, izbacili živu muziku i slično jer je sa porastom broja zaraženih smanjen broj građana koji u njih odlaze – objašnjava za „Dnevnik” Milenko Mijić. – Noćni klubovi su, inače, od početka pandemije najviše pretrpeli. Mislim da će se sada uz ove nove mere koje je Grad doneo videti rezultati i da ćemo uspeti da smanjimo broj zaraženih.

Milenko Mijić kaže da su ugostitelji u međusobnom razgovoru i razgovarajući sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem došli do zaključka da je bolje da smanje kapacitete nego da budu u situaciji da ne rade uopšte

Naš sagovornik dodaje da su preporučili svim ugostiteljima da beskontantkim toplomerima mere temperaturu svima koji žele da uđu u kafić, restoran, klub i dr. Mijić kaže da je uz obavezu nošenja maski naloženo i da drže distancu između gostiju od 1,5 metara. To je, ističe, već sada otežalo rad ugostitelja, ali su u međusobnom i razgovoru sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, došli do zaključka da je bolje da smanje kapacitete nego da budu u situaciji da ne rade uopšte. Dodaje da je teško predvideti da li će doći do potpune obustave rada ugostiteljskih objekata.

– Znam samo da će za nas ugostitelje to biti jako teško, a tako i za grad i državu, jer su nam i radna mesta jako važna kao i prihodi od ugostiteljstva i turizma – naglašava Mijić. – Mi smo u okviru udruženja napravili anketu kroz koju su nam ugostitelji većinom rekli da im se posao nakon ukidanja vanrednog stanja smanjio ili da je ostao na istom nivou kao pre, a jako mali broj njih je rekao da im se posao povećao, tek oko 10 odsto njih. Sve je opet novo i mi ne znamo šta će biti za mesec dana, pa ne možemo da planiramo ništa unapred i da se pripremimo.

Izvor: Dnevnik.rs