Mladi tamburaši opravdali priznanje

84
Foto: Dnevnik.rs

Proslava Dana opštine Ada upriličena je uz skromniji program primeren epidemiološkoj situaciji.

Svečanost u Gradskoj kući Ade bila je prilika za podsećanja na značajne datume iz prošlosti, znamenite ličnosti iz ove sredine, ostvarene rezultate u razvoju lokalne samouprave i da se uruče priznanja istaknutim pojedincima i institucijama.

Kao lokalni praznik u Adi se proslavlja 2. jul, u znak sećanja na 1835. godinu, kada je je gradu dodeljena dozvola za održavanje vašara, da bi već sledeće godine Ada bila proglašena za poljoprivrednu varoš i time je naselje podignuto na rang grada. Ada tada dobija i grb, u čijem središtu je ratar, odnosno graničar sa oružjem u svojoj desnoj i oruđem za obradu zemlje u levoj ruci.

Ovi simboli ukazuju na prošlost stanovnika ovog naselja kraj Tise, koje su kako je naglašano na svečanosti, pratila promenljiva istorijska poglavlja, pri čemu ga je oduvek krasilo stanovništvo šarolike nacionalne strukture i živa kulturna baština.
Dobitnik nagrade „Pro urbe“ je svestrani umetnik Imre Virag, za stvaralaštvo mladih „Juventus Pro urbe“ nagrađen je Tamburaški orkestar „Bodroš“, a za životno delo prosvetni radnik Jožef Karačonji

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Ada, koja je bila 40. po redu i poslednja u odborničkom sastavu koji je zaokružio četvorogodišnji mandat, u prisustvu predstavnika privrednog, društvenog i političkog života ove sredine i skromnijeg broja gostiju, predsednik opštine Zoltan Bilicki i predsednik Skupštine opštine Atila Buču uručili su opštinska godišnja javna priznanja.

Dobitnik priznanja „Pro urbe“ je svestrani umentik Imre Virag iz Ade, koji već decenijama obogaćuje kulturni život opštine Ada. Prva zapažena ostvarenja Virag beleži 1984. godine kao kompozitor i muzičar, a pored komponovanja i pisanja tekstova ističe se i u muzičkom obrazovanju mladih generacija. Pre dve i po decenije sa kolegama je osnovao bend „Baraparti“ koji je do sada opstao na sceni i pre nekoliko godina prerastao u orkestar Kulturnog udruženja „Baraparti“. Bend je izdao šest ploča, na kojima su većinom Viragove pesme. Laureat je jedan od glavnih organizatora sve popularnijeg „Ada Festa”, aktivan u Društvu za negovanje tradicija „Vadvirag” i od osnivanja je član je Kamernog hora „Muzika Humana” iz Ade.

Predsednik opštine dodelio je i pet zahvalnica. Dobitnici su Ferenc Pap iz naselja Sterijino, za volonterski rad, glumica Čila Pamer poreklom iz Ade, članica mađarskog ansambla Narodnog pozorišta u Subotici, slikarka Marija Bajus i košarkašica Aleksandra Stanaćev poreklom iz Mola, seniorska reprezentativka Srbije. Dobitnik zahvalnice je i preduzeće „Zupčanik“ DOO iz Ade za nesebičnu podršku i pomoć pruženu lokalnoj samoupravi tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, koju su preduzeli vlasnici preduzeća braća Šandor i Karolj Gordoš.

Priznanje za stvaralaštvo mladih „Juventus Pro urbe“ dodeljeno je Tamburaškom orkestru „Bodroš“ Društva za negovanje tradicija „Vadvirag” iz Ade, za doprinos kulturnom životu i postignute rezultate. Orketar osnovan pre četiri godine pod vođstvom Petera Zomborija, krasi veliki entuzijazam i posvećenost mađarskoj narodnoj muzici, a članovi su još Apro Boglarka, Peter Palfi, Patrik Palfi, Botond Uler i Balaž Levai. Od osnivanja učestvuju na takmičenjima orkestara mađarske narodne muzike, gde dobijaju visoke ocene i osvajaju nagrade. Lane su na takmičenju u organizaciji TV „Duna“ iz Budimpešte stigli do polufinala i osvojili specijalnu nagradu gledalaca i publike. Tako su predstavili opštinu u najboljem svetlu, a uz plaketu pripala im je i novčana nagrada.

Priznanje za životno delo pripalo je prosvetnom radniku Jožefu Karačonjiju iz Ade koji pored obrazovanja mladih predavanjem mašinskih stručnih predmeta u Tehničkoj školi u Adi, posvećen je i strukovnim obrazovanjem odraslih, učestvuje u mnogim domaćim i međunarodnim projektima, a njegov plodan stručni rad u oktobru 2019. godine krunisan je u Helsinkiju dobijanjem nagrade „Istaknuti strukovni nastavnik EU“.

U ime dobitnika priznanja rečima zahvalnosti na svečanosti su se obratili Jožef Karačonji i Imre Virag, a članovi nagrađenog Tamburaškog orkestra „Bodroš“ su priznanje opravdali izvođenjem numera narodne muzike „Molske narodne pesme“ i „Tonči kolom“.

Izvor: Dnevnik.rs