Ruma obeležila Dan boraca

49
Foto: RTV

Danas je četvrti jul, Dan boraca koji se do pre dvadesetak godina obeležavao kao državni praznik u znak sećanja na dan kada je 1941. godine u Beogradu, u kući Vladislava Ribnikara doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Međutim, iako ovaj dan više nije državni praznik, u narodu nije zaboravljen.

Polaganjem venaca na Spomen obeležje palim borcima na Gradskom groblju u Rumi, obeleženo je 79 godina od formiranja Narodnooslobodilačkog pokreta i donošenja odluke o organizovanom pružanju otpora okupatoru. Vence su položili predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Tomislav Milić, SUBNOR Ruma kaže:

“Upravo to je jedni način da se mi borimo i kao udruženje i da pokrenemo široke narodne maseda odbranimo našu istoriju. Ako budemo sedeli skrštenih ruku i ne budemo branili te datume oni će vrlo brzo nestati, jer vidite i sami koliko jača nacizam ponovo u svetu, ili druge partije koje napadju istoriju i žele da je izobliče”.

 Vence su položili i drugi poštovaoci narodnooslobodilačeke borbe, kao i predstavnici lokalne samouprave.

 Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma napominje:

“Nažalost i povodom četvrtog jula postojale su i postoje i danas pokušaji da se značaj tog datuma umanjibacajući svetlo samo na jednu ideološku dimenziju tog datuma, i na izvestan način ignorišući tu antifašističku, daleko dublju njegovou dimenziju. Iskustvo koje imamo sa takvim odnosom prema našim datumim iz ne tako daleke prošlosti neka nam bude nauk da u buduće ne budemo narod koji će se ideološki deliti nego koji će se nacionalno i državno ujedinjavati”.

Bez obzira što se ovaj datum više ne obeležava kao državni praznik, ovaj datum Srbiju svrstava u red antifašističkih zemalja i u red bolje strane istorije, rečeno je na današnjem skupu.

Foto: RTV